De waterpolo-afdeling is grootgebruiker van zwembad De Sniep.
De waterpolo-afdeling is grootgebruiker van zwembad De Sniep. Foto: Erik van Leeuwen

Verenigingen snakken naar meer water

Sport 555 keer gelezen

ZWEMMEN
Waddinxveen – Z&PC De Gouwe en de Waddinxveense Reddingsbrigade pleiten voor een nieuw zwembad met minimaal een wedstrijd- en doelgroepenbad. Alleen daarmee kan de groei van beide verenigingen geholpen worden in de toekomst.

Erik van Leeuwen

De twee verenigingen, die al jarenlang vaste gebruiker en huurder zijn van Gouwebad De Sniep, volgen deze maand met buitengewone interesse het debat en de besluitvorming over het nieuwe Waddinxveense zwembad, dat in 2030 gerealiseerd moet zijn. Samen zijn De Gouwe en de Waddinxveense Reddingsbrigade goed voor een kleine 550 leden. 

De clubs huren wekelijks ongeveer dertig uur aan badwater. “We willen meer huren maar dat kan niet”, zegt De Gouwe-bestuurslid Christian Carlie. “We zijn de laatste vier, vijf jaar behoorlijk gegroeid. Vooral bij de jongste jeugd. Daar zijn we natuurlijk hartstikke blij mee, maar meer zwemwater hebben we er niet bij gekregen. Daardoor moeten we schuiven met uren die we al hadden. Het is verdeling van schaarste.

Ook de reddingsbrigade merkt dat het krap is. “Het past nu nog net, maar als we ietsje gaan groeien, wordt het zwemmers stapelen”, zegt bestuurslid Robert Boomers. “Je merkt aan alles dat het zwembad de grenzen van de capaciteit heeft bereikt.” De reddingsbrigade traint op vrijdagavond en zaterdagmorgen.

De Gouwe, dat wedstrijdzwemmen en waterpolo aanbiedt, zit verspreid over vrijwel alle dagen in De Sniep. “Doordat we meer jeugd hebben gekregen, hebben we met de beschikbare tijden moeten schuiven. We hebben voor sommige groepen moeten beknibbelen in uren. We hanteren nu het uitgangspunt dat iedereen twee keer kan trainen. Dat is te weinig voor de betere zwemmers. Daarvan zijn we er dus een aantal kwijtgeraakt. Onze senioren-waterpoloërs trainden een paar jaar geleden nog een keer vroeg en een keer laat. Nu is dat alleen maar laat. Het is heel lastig, zo niet onmogelijk, om aan uren te komen eerder op de avond.”

Daarom ook juichen de verenigingen de komst van een zwembad met een wedstrijd- en doelgroepenbad toe. Een bijkomstig voordeel van die combinatie is dat ook de temperatuur beter aangepast kan worden aan de zwemmers. “Met een wedstrijd- en doelgroepenbad wordt het veel functioneler”, zegt Boomers, die nog een andere wens heeft: een loods voor de twee boten van de reddingsbrigade. “Het zou makkelijk zijn als dat naast of bij het nieuwe zwembad is. Nu staan die boten opgeslagen ergens in Waddinxveen en is het elke keer een gedoe om die in het zwembad te krijgen.”

Verenigingsruimte
Beide clubs vinden het ook belangrijk dat er een verenigingsruimte komt. “Om lessen en instructies te geven”, zegt Boomers. “We hebben nu een klein hokje in de hoek van het zwembad.” Boomers wil die ruimte wel delen met De Gouwe.

“Prima”, zegt Carlie. “Voor een vereniging als de onze zou een eigen verenigingsruimte een nieuwe inkomstenbron zijn, waardoor het ook weer wat makkelijker wordt om verder te ontwikkelen. Wij betalen ongeveer zeventigduizend euro voor het badwater per jaar. Daar hebben we maar twee manieren voor om te financieren: contributies en sponsoring. Een derde inkomstenbron zou mooi kunnen helpen.”

Beide bestuursleden hopen wel dat het nieuwe zwembad voor hun verenigingen betaalbaar blijft. “De badhuur is nu al enorm hoog”, zegt Boomers. Carlie wijst op Bodegraven, waar BZ&PC de afspraak heeft gemaakt om de huur voor tien jaar te ‘bevriezen’. “Het moet wel betaalbaar blijven, anders wordt de zwemsport straks een elitesport.”