Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De Noordkade.</p>

De Noordkade.

(Foto: Myriam Dijck)

College: ‘Maximaal dertig procent sociale woningbouw aan Noordkade’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Het college acht het niet haalbaar om bij woningbouw aan de Noordkade meer dan dertig procent sociaal te bouwen. PvdA/GroenLinks had dat geëist als goedmakertje voor het ‘karige’ aandeel sociale woningbouw in Triangel.

Door Erik van Leeuwen

PvdA/GroenLinks liet eerder weten dat het vijfhonderd sociale woningen wilde aan de Noordkade, waar een bedrijventerrein wordt getransformeerd tot woonwijk. 

Toen de fractie daarna hoogte kreeg van de omvang van het project (ongeveer 1500/1600 woningen) verhoogde het dat aantal. 

“Vijfhonderd woningen was ingegeven vanuit onze gedachte dat er ongeveer 1200 woningen zouden komen”, reageerde raadslid Henry ten Zijthoff. “Omdat wij van mening zijn dat bij nieuwe woonprojecten zoals de Noordkade een hoger percentage dan dertig procent sociale huurwoningen moet worden gebouwd om voor de gehele gemeente Waddinxveen op dertig procent uit te komen dienen wij deze motie in.”

Onrealistisch
Wethouder Martijn Kortleven noemde het voorstel onhaalbaar. “Het is onrealistisch. Onze rol in dit project is faciliterend en als we doen wat u wilt moeten er bovenop de vijfhonderd woningen nog eens zeshonderdvijftig extra gebouwd worden. Dan is het project niet te realiseren, zonder dat er miljoenen euro’s bijkomen.”

Kortleven vond ook dat de woonvisie niet met terugwerkende kracht kan worden uitgevoerd. “Dit college past die dertig procent wel toe bij alle nieuwbouwprojecten.”

Geen steun van CDA
PvdA/GroenLinks kreeg ook geen steun van Frans Schwiebbe van het CDA, die er de afgelopen raadsperiode meerdere malen bij het college op aandrong om meer sociale huurwoningen te bouwen. “Het is onrealistisch. Bovendien zijn wij van mening dat sociale huurwoningen goed verspreid moeten worden in Waddinxveen. Dat komt de leefbaarheid ten goede. In de omgeving van de Noordkade zijn al relatief veel sociale woningen.”

‘Yuppiewijk’
Schwiebbe greep het moment ook aan om wethouder Kortleven van repliek te dienen. Die zei vorige week in deze krant dat 22 procent van de gebouwde en de te realiseren woningen in Triangel sociaal is. “Het is maar net wat je daaronder verstaat”, zei Schwiebbe. “Ik definieer goedkope koop niet als sociaal. Dus blijf ik erbij dat er in Triangel nog geen negen procent sociale huur is gebouwd. Het gebied is volledig ontgonnen voor yuppies. Dat is het ook, een yuppiewijk.”

Meer berichten