Afbeelding
Foto: Pere Serrat/Pixabay

Wethouder Brigitte Leferink: ‘Nascheiden is geen optie’

Algemeen Afvalbeleid 569 keer gelezen

Waddinxveen – Het nog een keer scheiden van huishoudelijk afval nadat inwoners dit al hebben gedaan, is voorlopig geen optie. Dat zei wethouder Brigitte Leferink naar aanleiding van vragen van Weerbaar Waddinxveen en PCW.

Het zogenoemde ‘nascheiden van afval’ is volgens de wethouder een geheel ander concept dan dat nu door Cyclus wordt gehanteerd. ‘Om hiertoe over te gaan zou het systeem helemaal opnieuw ingericht moeten worden’, meent de wethouder. Het contract met Cyclus loopt nog tot 2024. De gemeente is één van de aandeelhouders van het bedrijf. 

Waddinxveen wil het restafval in de toekomst nog verder terugbrengen. Nu is dat nog 100 kilo per persoon per jaar, dat moet in 2030 de helft zijn. 

“Ambitieus”, vond PCW-woordvoerder Corné Verduijn, die de cijfers van 2018, 2019 en 2020 erbij pakte. “Het is alleen maar meer geworden. Vijftig kilo is een mooie ambitie, maar ik vraag me af hoe we dat kunnen bereiken.”

Doordat meer mensen thuis zijn gaan werken in coronatijd, is het restafval de afgelopen anderhalf jaar ook flink gestegen. Weerbaar Waddinxveen-woordvoerder Helma Schippers gaf aan dat veel inwoners zich ergeren aan zwerfafval en het niet op de juiste manier aanbieden van afval door mede-inwoners. “De goeden moeten onder de kwaden lijden.” 

Volgens wethouder Martijn Kortleven blijft de gemeente zich inzetten voor een schoon Waddinxveen, maar wordt tevens gepoogd het gedrag van mensen te beïnvloeden. “We moeten nu twee uur per dag een extra busje laten rijden (door het fout aanleveren van afval, red.). Dat kost extra geld. Aangezien de afvalstoffenheffing een gesloten systeem is – waarbij inkomsten gelijk zijn aan uitgaven – betekent dat wij met zijn allen opdraaien voor extra kosten.”