Gouwebad De Sniep wordt in 2030 afgeschreven.
Gouwebad De Sniep wordt in 2030 afgeschreven. Foto: Myriam Dijck

College van Waddinxveen stuurt aan op nieuw zwembad

Algemeen 732 keer gelezen

Waddinxveen - Er moet een nieuw zwembad komen in Waddinxveen als het met De Sniep is gedaan in 2030. Deze conclusie trekt het college van burgemeester en wethouders op basis van het onderzoek naar de toekomst van het Gouwebad. De gemeenteraad neemt 15 december een besluit.

In het onderzoek hebben inwoners, gebruikers en het Platform Sport Spel en Bewegen meegedacht. Wethouder Brigitte Leferink die over sportzaken in Waddinxveen gaat, meent dat het onderzoek laat zien dat het zwembad voor inwoners een duidelijke functie vervult. “Hierdoor is er bestaansrecht voor een zwembad in Waddinxveen.” 

Het college zet in op een nieuw zwembad met in elk geval een wedstrijdbad en doelgroepenbad. Voor buiten wordt een zogenoemd spraypark voorgesteld. Dit is een waterspeelplaats met interactieve waterspuiters en fonteinen, waar kinderen alleen of samen kunnen spelen.

Voorkeur
Volgens Leferink gaat de voorkeur van het college uit naar een zwembad met een wedstrijdbad, doelgroepenbad en mogelijk ook een recreatiebad.

Een buitenbad met ligweide valt af. Dat zou te veel ruimte in beslag nemen en bovendien zijn zowel de bouwkosten als de jaarlijkse kosten dan veel hoger. Deze kosten wegen niet op tegen de voordelen, ook met het oog op dat een buitenbad maar een paar weken per jaar open kan zijn. Wel zet Leferink dus in op een spraypark buiten. 

Zowel inwoners, gebruikers als het Platform Sport Spel en Bewegen hebben input gegeven. Meer dan 1.900 mensen vulden in juni van dit jaar de vragenlijst in over de toekomst van het zwembad. Ook vonden er diverse gesprekken plaats. Het onderzoeksbureau bekeek de soorten zwembaden die mogelijk zijn, de kosten hiervan en het aanbod van zwemvoorzieningen in omringende gemeenten.

Renovatie
De Sniep renoveren heeft geen zin. Een paar jaar geleden is het zwembad nog opgeknapt en klimatologisch aangepakt. Het bad dateert van 1969 (toen was het nog niet overdekt) en is in 2030 afgeschreven.