Jan van der Schee ontving eerder van een oud-leerling een boek over Tang Soo Do.
Jan van der Schee ontving eerder van een oud-leerling een boek over Tang Soo Do. Foto: pr

Jan van der Schee beoefent al 50 jaar Koreaanse krijgskunst

Human Interest 1.019 keer gelezen

Waddinxveen - Het is 50 jaar geleden dat Grootmeester Jan van der Schee (nu 67 jaar) begon met Tang Soo Do: een Koreaanse krijgskunst waarbij beheersing van lichaam en geest een primair doel is. 

Het wordt vaak gezien als de voorloper van Taekwondo (bron: Wikipedia). Een van zijn leerlingen, Jeroen van Halewijn, vertelt: “Als ventje van 15 jaar begon Van der Schee zijn sportcarrière in Boskoop. Al vrij snel stapte hij over naar een professionele sportschool (Huk Tti), toen gevestigd in Nieuwerkerk aan den IJssel. De jonge Van der Schee stopte veel tijd en energie in het behalen van zijn eerste Dan ofwel de zwarte band.” 

Inmiddels heeft hij zijn achtste Dan behaald en is hij Kwan Jang Nim geworden, oftewel ‘hoofd van de organisatie’. Binnen de Tang Soo Do-wereld is dit één van de grootste doelen die je kunt behalen. 

Na 32 jaar bij Huk Tti te hebben getraind heeft Van der Schee zijn eigen vestiging genaamd Hun Shin geopend in Waddinxveen, zijn geboortedorp. Na veertig jaar te hebben gewoond in Moordrecht is hij nu weer terug op de plek waar zijn ‘roots’ liggen. 

Van Halewijn omschrijft Van der Schee als een enthousiaste en vriendelijke man die zijn lessen aan de Johannes Postlaan in Waddinxveen met veel plezier geeft. “De meesten van zijn leerlingen trainen al meer dan een decennium bij hem, dat zegt wel wat over de sfeer en gezelligheid.”