Sven Tromp was tegen De Warande tweemaal trefzeker.
Sven Tromp was tegen De Warande tweemaal trefzeker. Foto: Stef Hoogendijk

De Gouwe wint eerste grote slag

Sport 518 keer gelezen

WATERPOLO
Waddinxveen – De waterpoloërs van De Gouwe hebben de eerste stap gezet richting promotie. De formatie van trainer Jan Middendorp won zaterdag in zwembad De Sniep met 14-10 van De Warande uit Oosterhout, dat net als De Gouwe nog zonder puntverlies was.

Erik van Leeuwen

De Gouwe is nu met WZC uit Zoetermeer het enige team dat in de derde divisie de honderdprocentscore heeft. WZC speelde drie wedstrijden, De Gouwe vier. “Ik vermoed dat de strijd om het kampioenschap tussen WZC, De Warande en ons gaat”, reageerde Jan Middendorp na de duidelijke triomf op de Brabantse tegenstander.

De topper met De Warande was voor De Gouwe de eerste echte test in deze competitie, want eerder waren ZV Westland, De Devel en De Reigers geen partij voor de jonge equipe, die vooral indruk maakt door de doelpuntenlust die aan de dag wordt gelegd. De Gouwe scoorde in vier wedstrijden 73 keer. “De spelers zijn enorm gretig”, verklaarde Middendorp. “Ik heb ook elke keer vier wissels naast me op de bank die maar één ding willen: dat water in. Als coach kun je het slechter treffen.”

Dat jeugdige enthousiasme is volgens de ervaren oefenmeester een prachtige basis om succesvolle seizoenen te beleven. “Het is een erg jong team. De enige spelers die wat meer ervaring hebben zijn Wessel van Kooten, en Wessel Spoor die bij GZC DONK heeft gespeeld.”

Tegen De Warande, met de slimme Hans Vissers in de gelederen, wist De Gouwe te profiteren van een surplus aan snel- en fitheid. De gasten dachten de scoringsdrift van de thuisploeg te temmen door een zoneverdediging, maar De Gouwe had de oplossing snel gevonden. Met veel beweging voorin werd telkens een speler in scoringspositie gebracht: 4-1. 

Het verzet van De Warande kwam vooral van Hans Vissers, die in totaal zeven keer scoorde. “Met een beetje meer geduld hadden we nog vier doelpunten meer kunnen maken en hadden we er twee of drie minder tegen gehad.” Middendorp zag ook nog wel verbeterpunten. “De jongens stralen veel plezier uit in het water. Dat wil je zien als coach.”