Bella de Wit (97) wordt begeleid door verpleegkundige Carola van Leeuwen.
Bella de Wit (97) wordt begeleid door verpleegkundige Carola van Leeuwen. Foto en tekst: Annette van den Berg

Bewoners Souburgh verwelkomd bij De Rietkraag in Gouda

Algemeen 1.960 keer gelezen

Waddinxveen/Gouda – “We zijn net uitgewuifd en nu worden we hier ingewuifd”, zegt Bella de Wit- Lindhout (97) als ze uit de bus is gestapt die haar woensdagmiddag naar De Rietkraag in Gouda heeft gebracht. Ze is één van de tachtig bewoners die tussen 11 en 14 oktober verhuisden van Waddinxveen naar een tijdelijk onderkomen in Gouda omdat er een nieuw zorgcentrum, Nieuw Souburgh, wordt gebouwd.

Elke dag verhuisden er twintig bewoners. Maandag en dinsdag vertrokken de mensen van de verpleegafdeling naar De Rietkraag. “Juist voor die groep, die vaak ook dementerend is, is het moeilijk om met veranderingen en spanningen om te gaan”, aldus directeur  Sytske Seetz. 

De mensen van de zorgafdeling verlieten woensdag en donderdag hun vertrouwde plekje in Waddinxveen. Op de dag van verhuizing moesten de bewoners al om acht uur van de kamer af. “Dat valt niet mee”, volgens Seetz. “Sommigen zijn gewend om pas om tien uur op te staan”. Een verhuisbedrijf werd ingeschakeld om de meubels, kleding en andere bezittingen over te brengen. 

‘s Avonds kwam de familie om de spulletjes op hun plek te zetten en de kamers gezellig te maken. Voor de bewoners zat er niets anders op, dan erop te vertrouwen dat alles goed zou komen. De Rietkraag ligt naast zorgcentrum De Prinsenhof. De semi-permanente behuizing voldoet aan de huidige eisen. Het sanitair is ruim genoeg en iedereen heeft een eigen kamer. In zorgcentrum Souburgh waren er ook tweepersoonskamers. 

Seetz: “We verwachten dat er mensen zijn die het moeilijk vinden om alleen te moeten slapen.” Zodra de ouderen met een rolstoelbusje in Gouda aankwamen, werden ze onthaald met een cadeautje, een ereboog en rode loper. Ondanks alle zorg, blijft de verhuizing voor veel bewoners een hele onderneming. 

Voor sommigen was het zelfs zo emotioneel dat ze in tranen waren. “Het is een heel gedoe en alles is onbekend”, vindt Jannie van den Berg- Den Ouden (90), maar ze verwacht wel dat het zal wennen. Net als Maria Koren- Van der Hengst (95) die zichzelf een oud wijfie noemt en optimistisch opmerkt: “De busreis is alvast goed gegaan en dat met mijn versleten heupen.”