Logo hartvanwaddinxveen.nl
Pixabay

Warmtetransitie is ‘ver-van-mijn-bedshow’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Waddinxveen wacht bij de uitvoering van de warmetransitie nog steeds op de rijksoverheid, dat duidelijkheid moet geven bij wie de rekening komt voor het aardgasvrij maken van de samenleving.

Dat zei wethouder Brigitte Leferink afgelopen week in de raadscommissie waarin de transitievisie warmte voor Waddinxveen werd gesproken. In de visie staat hoe en in welk tempo Waddinxveen het aardgas in wil ruilen voor een andere warmtebron. In 2050 moeten alle woningen in Nederland gasloos zijn.

In Waddinxveen staat de eerste gasloze wijk voor 2027 gepland, maar voorlopig is dat een vergezicht door de grote onzekerheden. De gemeenteraad steunt de warmtevisie van het college, maar geeft ook aan dat de uitvoering ervan alleen kan slagen als er duidelijkheid is over de betaalbaarheid en haalbaarheid in combinatie met draagvlak onder de bevolking.

Volgens Frans Schwiebbe, raadslid van het CDA, is het voor inwoners vooralsnog een ‘ver-van-mijn-bedshow’. Zijn partij is duidelijk over de betaalbaarheid van de overgang: “Die moet budgetneutraal zijn.” Ook andere partijen denken dat een succesvolle transformatie valt of staat bij betaalbaarheid. Dat die zekerheid nog niet gegeven kan worden, zorgt bij de VVD voor ‘een stuk onrust’, gaf fractievoorzitter Andrea van der Ploeg aan. “Wij maken ons grote zorgen over de betaalbaarheid en daarmee het draagvlak.” 

Op dit moment heeft Waddinxveen geen idee wat de transitie een inwoner gaat kosten. “Het Rijk heeft wel aangekondigd om met geld over de brug komen, maar hoeveel dat is, is nog niet duidelijk”, liet wethouder Leferink weten. 

Waddinxveen heeft vijftigduizend euro nodig om verder onderzoek te doen naar mogelijkheden. Dat geld zou van het Rijk moet komen. Leferink zei niet te verwachten dat alle meerkosten van de transitie van een huishouden worden gecompenseerd. 

Meer berichten