Vrijdagmiddag 3 september heeft een ongeval plaatsgevonden op de rotonde aan de Kerkweg-West in Waddinxveen. Een automobilist zag een fietser over het hoofd.
Vrijdagmiddag 3 september heeft een ongeval plaatsgevonden op de rotonde aan de Kerkweg-West in Waddinxveen. Een automobilist zag een fietser over het hoofd. Archieffoto: AS Media

Kwart van ongevallen in Zuid-Holland gemeld

Algemeen 326 keer gelezen

Regio - In 2020 werden in Zuid-Holland ruim 26.000 verkeersongevallen geregistreerd. Dit komt neer op ruim een kwart van het totale aantal ongevallen in Nederland. De meeste incidenten werden gemeld in Rotterdam, Den Haag en Leiden. Dit blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van de politie en Rijkswaterstaat.

Provinciaal en landelijk vonden vorig jaar de meeste verkeersongelukken plaats in Rotterdam. Hier werden 6280 verkeersongevallen geregistreerd waar een of meerdere verkeersdeelnemers bij betrokken waren.

Als het aantal verkeersongelukken wordt afgewogen tegen het inwoneraantal, is de kans op een ongeval in Zuid-Holland het grootst in Midden-Delfland. Per 1000 inwoners werden daar vorig jaar 18,8 ongelukken gemeld. Dat is ruim drie keer hoger dan het landelijke gemiddelde van 5,9 verkeersongevallen per 1000 inwoners.

De helft van alle Nederlandse geregistreerde verkeersongevallen waarbij ook het type weg bekend is, gebeurde in 2020 op een rechte weg. Dit waren vooral kop-staartbotsingen en ongelukken waarbij voertuigen in de flank werden geraakt. Ook verkeersongevallen op kruispunten (22,8 procent) kwamen vorig jaar relatief vaak voor.