Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Brand bij Wagro in Waddinxveen, in 2019.</p>

Brand bij Wagro in Waddinxveen, in 2019.

(Archieffoto: 112HM)

Brand bij afvalbedrijven komt nog steeds te vaak voor; provincie Zuid-Holland neemt maatregelen

  •   keer gelezen

Regio - Afvalverwerkingsbedrijven in Zuid-Holland zien zich genoodzaakt maatregelen te nemen om brand bij hun bedrijven te voorkomen. De provincie en omgevingsdiensten gaan samen met de bedrijven kijken welke maatregelen mogelijk en nodig zijn. Deze worden vervolgens opgenomen in hun vergunning.

Sinds 2016 is in heel Nederland een stijgende lijn te zien qua aantal afvalbranden. Zo hadden er in 2016 bij afvalbedrijven onder provinciaal bevoegd gezag in Zuid-Holland vier afvalbranden plaats, in 2017 waren dat er 14. 

De provincie en de Zuid-Hollandse omgevingsdiensten hebben daarop diverse mogelijkheden onderzocht het aantal branden te voorkomen. Vanaf 2018 is bijvoorbeeld verscherpt toezicht ingesteld op brandpreventie bij afvalbedrijven. Daarbij geven inspecteurs ook advies. Desondanks zijn er nog steeds relatief veel branden.

De provincie neemt daarom vanaf nu in de vergunningen van de bedrijven op welke preventie- en repressieve maatregelen zij moeten nemen. Dat zal per bedrijf verschillend zijn, aangezien de bedrijfsvoering zeer divers is: het type afval kan verschillen, net als de manier van aanvoeren en verwerking. 

Preventieplan
De omgevingsdienst vraagt hiervoor bij elk bedrijf een brandpreventieplan op. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van een speciaal opgestelde handreiking. De omgevingsdienst toetst het plan op effectiviteit en best beschikbare technieken. Daarbij is ook overleg met de brandweer. Na goedkeuring kunnen de maatregelen in de milieuvergunning worden opgenomen.

De Omgevingsdienst West-Holland heeft inmiddels een pilot gedaan met bovengenoemde werkwijze en de eerste ervaringen zouden positief zijn.

Meer berichten