Margo Vreeburg trakteerde de vrijwilligers van Stichting Gouweburgh Uniek op taart.
Margo Vreeburg trakteerde de vrijwilligers van Stichting Gouweburgh Uniek op taart. Foto: Nicole Lamers

Applaus voor deze vrijwilligers

Human Interest 614 keer gelezen

Waddinxveen - Wie geniet nou niet van het krijgen van een compliment of waardering? Bij Stichting Gouweburgh Uniek stonden de vrijwilligers en enkele cliënten dan ook te stralen toen Margo Vreeburg, coördinator van Stichting Vrijwilligerswerk Waddinxveen, maandagmiddag 27 september met een taart op de stoep stond en mooie woorden sprak over de betrokken vrijwilligers. 

Nicole Lamers

“Jullie denken dat het heel normaal is wat jullie doen, maar dat is het niet. Zonder jullie zou deze zorgboerderij aan het Noordeinde niet kunnen bestaan. Het is geweldig wat jullie doen.” De taart had Vreeburg eigenlijk aan willen bieden samen met wethouder Leferink, maar die bleek op het laatste moment verhinderd te zijn. En dus kwam de coördinator alleen, maar de vrijwilligers waren er niet minder verlegen, blij of verrast om. 

Elke dag een bedankje
Gouweburgh Uniek is in 2007 opgericht door de familie Oudijk die zelf te maken heeft met een dochter met een beperking. De zorgboerderij bestaat inmiddels uit diverse activiteiten zoals een atelier en een zorgkwekerij. In totaal hebben hier zo’n tien tot twaalf cliënten een dagbesteding.

De familie Oudijk wordt daarbij geholpen door zo’n 17 vrijwilligers die verschillende dingen doen. Zo is Katrien Teekens een jaar geleden ‘aan komen waaien’, zoals ze het zelf zegt, en doet drie dagen in de week iets met taal, met rekenen of kleien. “Hier zijn geeft heel veel voldoening. Ik word elke dag dat ik hier ben bedankt voordat ik naar huis ga. Wie doet me dat na?”

Warm bad
Ook Babs Beckers is regelmatig bij Gouweburgh te zien. “Ik ben vooral van de kerstkransen maken, paastakken versieren oftewel de seizoensgebonden producten. Soms helpt een cliënt mee en soms doe ik het alleen. Als we het maar kunnen verkopen, want dat geld kan de stichting goed gebruiken.” Beckers noemt Gouweburgh ‘een warm bad’. “Iedereen is hier gelijk en wordt met respect behandeld.”

Applaus-toer
Aan Vreeburg de vraag of ze alle andere vrijwilligersorganisaties ook afgaat in Waddinxveen en hoeveel dat er wel niet zijn? “Ik zou het werkelijk waar niet weten. Het zijn er heel veel. Hoeveel keer per jaar ik een taart langs ga brengen, weet ik nog niet, maar voorlopig wordt dit initiatief wel voortgezet. Ik noem het ‘de applaus-toer’. Nu gestart omdat dit het Nationaal Jaar is van de Vrijwillige Inzet, maar na dit jaar stopt het niet.”

Stichting Gouweburgh zat eerst aan de andere kant van het Noordeinde, maar is inmiddels schuin naar de overkant verhuisd. 

De ‘winkel’ is tegenwoordig te vinden aan het Noordeinde 95 en de website is te vinden.