Lieneke Koenes begeleidt ook enkele brugklassers van het Coenecoop College.
Lieneke Koenes begeleidt ook enkele brugklassers van het Coenecoop College. Foto/tekst: Nicole Lamers

Op zoek naar thuismentoren voor begeleiding brugklassers: ‘Superleuk om te doen’

Human Interest 648 keer gelezen

Waddinxveen - De scholen zijn weer volop bezig. Zeker voor brugklassers is het die eerste weken of maanden wennen. Een middelbare school vereist hele andere vaardigheden dan een basisschool. “Daarom kunnen sommige leerlingen wel wat extra hulp gebruiken”, meent Lieneke Koenes. Ze is van het mentorproject School’s Cool.

School’s Cool is een landelijk project dat inmiddels ook in Waddinxveen al zeven jaar bestaat. Sinds dit jaar heeft Koenes de coördinatie in Waddinxveen overgenomen. Ze komt zelf uit het onderwijs, is van oorsprong docent Nederlands en is jarenlang directeur geweest van een vwo-afdeling. 

Ze heeft uiteindelijk haar baan opgezegd om als zzp’er aan de slag te gaan en besloot toen ook om zelf mentor te worden bij School’s Cool. “Superleuk is dat. Je komt bij de leerling thuis als er ook een ouder aanwezig is, één keer in de week zo’n anderhalf uur en informeert hoe het gaat. Ik had bijvoorbeeld een leerling met dyslexie, faalangst en ze was erg verlegen. Het is niet de bedoeling dat we bijles geven, maar meer begeleiding. Bijvoorbeeld op het gebied van plannen of hoe pak je het aan om 60 woordjes uit je hoofd te stampen of wat vind je moeilijk? Het is echt maatwerk dat we leveren.” 

Bekendheid
Het aanmelden van leerlingen voor School’s Cool gebeurt via de basisschool. Die kunnen goed inschatten of een leerling die naar de brugklas gaat wel wat extra begeleiding kan gebruiken. Het is de gemeente die het financiert, tot dusver.

Koenes begeleidt dit jaar zes leerlingen, maar volgens haar zijn er veel meer kinderen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “Vandaar dat ik nu aan de bel trek en dit kenbaar wil maken. En ik kan ook best een paar mentoren extra gebruiken. Leeftijd maakt niet uit. Je bent als vrijwilliger hooguit anderhalf uur per week met een leerling bezig. Je moet het leuk vinden om met jongeren om te gaan en een open houding hebben. En liefst ook een beetje humor.” 

Volgens Koenes werkt mentorbegeleiding thuis preventief. “Iedereen heeft de mond vol over kansongelijkheid... Thuismentoren inzetten is relatief eenvoudig.” 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via lieneke@schoolscoolwaddinxveen.nl.