Het diamanten echtpaar: Jan en Nellie Dooijeweert. (foto en tekst: Annette van den Berg)
Het diamanten echtpaar: Jan en Nellie Dooijeweert. (foto en tekst: Annette van den Berg)

‘Het bedrijf runnen met de kinderwagen tussen de bessenstruik’

Human Interest 642 keer gelezen

Waddinxveen – Aan een huwelijk moet je je hele leven werken, anders gaat het versloffen, weten Jan en Nellie Dooijeweert – Van der Slikke. Het paar is nooit gaan slapen als ze woorden hadden, of hun bed nu in Trigt, Bodegraven, Tilburg, Peru of Waddinxveen stond. Woensdag 22 september kwam burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis hen feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. 

Meestal is het vooral een eer dat de burgemeester langskomt, maar Jan (83) en Nellie (79) vonden het ook fijn om met Nieuwenhuis herinneringen op te halen aan vroeger.  Zo heeft de bruidegom nog goede herinneringen aan Nieuwenhuis’ grootvader: Evert Jan van Schothorst.

Het paar komt niet uit deze regio. Zij komt oorspronkelijk uit Zeeland, hij uit de Betuwe. Hoe ze elkaar leerden kennen? “Nellie hield van schrijven. Eén van haar penvriendinnen was mijn zus”, vertelt haar echtgenoot. “Nellie kwam logeren. Ze was 15. De vonk sloeg over, maar met strenge ouders en weinig geld konden we elkaar maar weinig zien of horen.”

In 1961 was het, evenals nu, niet makkelijk om een huis te vinden, maar de geliefden hadden geluk. “Als jullie trouwen, kun je ons huis huren voor vijf gulden per week” , zei een kennis in Trigt. Het paar begon een fruitteeltbedrijf, maar al snel maakte Jan de overstap naar een ander bedrijf als vertegenwoordiger. Nellie bleef het bedrijf runnen met de kinderwagen tussen de bessenstruiken. 

Door de resusfactor (een kenmerk van het menselijk bloed) waren de zwangerschappen en de start van de kinderen niet gemakkelijk. De jongste overleed. De andere vijf groeiden op tot gezonde volwassenen die voor 23 kleinkinderen en 23 achterkleinkinderen zorgden. 

Zendingswerk
In het jaar 2000 ging het roer om, het stel begon met zendingswerk in Peru. Nellie: “We hebben op een leemvloer onder een koeienhuid geslapen. In bamboehutten. In schooltjes.”

Ze reisden heen en weer tussen Peru en Nederland. Dat ze in 2004 naar Waddinxveen verhuisden was volgens Jan een noodsprong. “We wilden dichter bij Schiphol wonen.” Jan sloot het bezoek van de burgemeester af met het voorlezen van Psalm 150 en een dankgebed.