Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Er is overal een schreeuwend tekort aan huurwoningen. (archieffoto: Hart van Holland/tekst: Erik van Leeuwen)&nbsp;</p>

Er is overal een schreeuwend tekort aan huurwoningen. (archieffoto: Hart van Holland/tekst: Erik van Leeuwen) 

Verbazing en ergernis in raad over leegstand bij huurwoningen

  •   keer gelezen

Waddinxveen – In de gemeenteraad van Waddinxveen is met verbazing en irritatie gereageerd op de lange leegstand van sociale huurwoningen in diverse wijken. “Dat rijmt niet met de hoge woningnood”, aldus Sylvia Vink, fractievoorzitter van WeWa.

Vink deed haar beklag tijdens de gemeenteraad van woensdag 22 september. Ze zei dat haar partij diverse signalen vanuit de gemeenschap had ontvangen dat er regelmatig huurwoningen voor een langere tijd leeg staan. “Het gaat niet om een maand of twee maanden, maar zes tot zelfs negen maanden. Ik ken een straat waar zes woningen tegelijk voor een langere tijd niet bewoond zijn.” 

Ook andere fracties zeggen geïrriteerd te zijn door de situatie. Volgens Vink is de lange leegstand tegenstrijdig met de inzet van de gemeente en gemeenteraad om de woningcrisis enigszins te bedwingen. “Veel mensen zoeken een woning. Ook in Waddinxveen is een enorm tekort. Daarom moeten we hier scherp op zijn.” Vink wilde van wethouder Kirsten Schippers weten of er in het prestatiecontract met Woonpartners Midden Holland verplichtingen staan om zo snel mogelijk woningen toe te wijzen. Volgens Schippers is die verplichting er niet. “Het prestatiecontract gaat over hoofdlijnen.” 

Meerdere fracties in de gemeenteraad gaven aan dat zij verdergaande afspraken willen. Wooncorporatie Woonpartners Midden-Holland laat weten dat het altijd streeft om een woning snel te laten bewonen. “Het liefste zien we dat een dag na vertrek van de vorige huurders de nieuwe huurders al intrekken”, zegt een woordvoerder. 

“Dat is de meest ideale situatie. Ons streven is om woningen zo kort mogelijk leeg te laten staan. Dat een woning langer leeg staat, kan door verschillende redenen komen. Als een huurder opzegt en vertrekt, hebben we het beleid dat de woning wordt aangepast aan onze standaard kwaliteitsnorm. Dat kan betekenen dat er aanpassingen gedaan moeten worden, zoals het aanleggen van een nieuwe vloer. Ook kan het gebeuren dat de woning door potentiële huurders wordt afgewezen omdat deze ze niet bevalt. Als dat een paar keer achter elkaar gebeurd...”

Meer berichten