Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Wethouder Brigitte Leferink reikte de Cultuurprijs 2021 uit aan Dick-Jan thuis. (Foto en tekst: Marlies de Baare)</p>

Wethouder Brigitte Leferink reikte de Cultuurprijs 2021 uit aan Dick-Jan thuis. (Foto en tekst: Marlies de Baare)

Dick-Jan Thuis wint cultuurprijs

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Dick-Jan Thuis ontving zaterdag 11 september de Waddinxveense Cultuurprijs 2021. De prijs werd evenals de Aanmoedigingsprijs 2021 door Wethouder Brigitte Leferink uitgereikt tijdens festival WadCultureel. De aanmoedigingsprijs viel dit jaar in handen van dichter Kamal Akawi. 

Thuis won de prijs door zijn ‘onverminderde toewijding en passie voor het in beeld brengen van de Waddinxveense historie en cultuur,’ was het commentaar van de jury. Al sinds 2013 werkt de prijswinnaar aan zijn Facebookpagina Waddinxveen Parel aan de Gouwe waarop hij dagelijks beeldmateriaal van het Waddinxveen van vroeger plaatst. Door zijn inspanning zijn inmiddels meer dan 15.000 bestanden gedigitaliseerd. “Wat opvalt is dat op elke foto wel wordt gereageerd door mensen die er iets in herkennen of er een link mee hebben. Veel bekende gezichten en kenmerkende plekken zijn terug te zien op de Facebookpagina van Dick-Jan Thuis,” liet de jury weten. Naast zijn werk op de Facebookpagina heeft Thuis in juli van dit jaar een fotoboek uitgebracht onder de naam ‘Oud Waddinxveen staat er gekleurd op’. In het boek staan ruim honderd foto’s uit een periode van 1900 tot 1960 die stuk voor stuk zijn ingekleurd met behulp van een speciaal softwareprogramma. “Het was hoog tijd om de Waddinxveense Cultuurprijs 2021 toe te kennen aan Dick-Jan Thuis,” meldde de jury. Thuis zelf had er niet op gerekend. Hij zei: “Na vier keer genomineerd te zijn dacht ik: het moet een keer gebeuren, maar ik had niet durven dromen dat het dit jaar zou zijn.”
Kamal Akawi, geboren in Syrië, kwam door zijn inzet als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk Waddinxveen en zijn gedichtenbundel ‘Een stille schreeuw’ in beeld voor de Aanmoedigingsprijs 2021. Normaliter is de prijs een stimulans voor jonge mensen. Maar doordat er dit jaar geen aanmelding was van een jongere, heeft de jury Kamal Akawi voorgedragen voor de prijs. De jury becommentarieerde: “Hij woont nog maar kort (4 jaar) in Nederland en kan een stimulans zijn voor veel jonge mensen.” Akawi zei compleet verrast te zijn door de prijs. “Genomineerd zijn was voor mij al bijzonder, maar dat ik de prijs ook nog daadwerkelijk heb gewonnen is geweldig”.

In de papieren versie van hart van Holland woensdag ook een sfeerimpressie van WadCultureel. 

Meer berichten