Een bestaande biomassacentrale in Lelystad
Een bestaande biomassacentrale in Lelystad HoSt

Opnieuw geen vergunning voor biomassacentrale

Algemeen Biomassacentrales 1.170 keer gelezen

Den Haag/Waddinxveen – De natuurvergunning voor de geplande biomassacentrale van Wayland is terecht geweigerd. Dat is het oordeel van de bezwaarschriftencommissie die donderdag 9 september openbaar is gemaakt. Hiermee is de vergunning voor de centrale aan de Zesde Tochtweg definitief afgewezen. 

Eind vorig jaar kreeg initiatiefnemer Beijerinck hetzelfde te horen over zijn centrale, die gepland staat op de naastgelegen kavel. Biomassacentrales stoten stikstof uit, tijdens de bouw en wanneer ze energie produceren. Deze uitstoot mag niet neerdalen op kwetsbare natuurgebieden. Wayland kon, net als Beijerinck, de bezwaarschriftencommissie niet overtuigen dat de natuurgebieden er niet onder zouden lijden. 

Volgens Wayland zou er namelijk minimale stikstofuitstoot uit de schoorsteen komen. Daarnaast zou de uitstoot gecompenseerd worden: dankzij de biomassacentrale kan een glastuinbouwbedrijf, als afnemer van de energie, zijn gascentrale uitzetten. Daardoor komt er netto minder stikstof in de lucht. 

De commissie ging hier echter niet in mee. Provinciale Staten, die via de Omgevingsdienst Haaglanden de natuurvergunningen verlenen, hebben het advies overgenomen.

Sandra Plantenga van Geen Biomassacentrale Waddinxveen reageert verheugd op het nieuws. “Het is een terecht besluit want Wayland kan niet aannemelijk maken geen stikstofdepositie te hebben. Johan Vollenbroek van het MOB en Bert Kool van Geen Biomassacentrale Waddinxveen, hebben de door Wayland ingediende voortoetsen – die nodig waren om de vergunning te krijgen – nagerekend, uitgeplozen en hun conclusies gedeeld met de bezwarencommissie die hierover een advies heeft uitgebracht. Al dit werk bleek niet voor niets.”

Beijerinck heeft eerder aangegeven het besluit via de rechter aan te willen vechten. Plantenga verwacht, gezien dit besluit over de centrale van Wayland, dat Beijerinck in zijn rechtszaak minder kans zal maken. “Door deze uitspraak is het hoogst onwaarschijnlijk dat Beijerinck nog wel een natuurvergunning zou kunnen krijgen.”

Wayland was nog niet beschikbaar voor commentaar.