Wethouder Kirsten Schippers en Otto Kempkes onthullen samen het fotopaneel naast de vertelbank. (foto en artikel: Nicole Lamers)
Wethouder Kirsten Schippers en Otto Kempkes onthullen samen het fotopaneel naast de vertelbank. (foto en artikel: Nicole Lamers)

Plasweg heeft nu ook vertelbank

Algemeen 642 keer gelezen

Waddinxveen - Aan het einde van de Plasweg, op de hoek met de Arie Kempkesweg, staat de twaalfde vertelbank van het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW). De bank werd maandag 6 september overgedragen aan de gemeente. Wethouder Kirsten Schippers was er bij evenals Otto Kempkes, achterkleinzoon van de naamgever van de straat in de wijk. 

Het doel van de vertelbanken is het levend houden van de lokale geschiedenis. Op het paneel bij deze twaalfde vertelbank zijn dan ook foto’s te zien van (voormalige) Waddinxveense ondernemers wiens namen zijn gebruikt als straatnamen in de woonwijk. Zo kocht Arie Kempkes in 1905 een huis aan de Nesse en begon achter zijn huis een meubelfabriekje. Het bedrijf werd in 1931 door brand verwoest. Kempkes verhuisde zijn bedrijfsactiviteiten naar de Zuidkade en maakte onder de naam ‘Topvorm meubelen’ een fikse groei door. Kempkes nam daarna het bedrijf van collega Modderkolk en Dijs aan de Kerkweg-West over. In 1969 werd Kempkes zelf overgenomen, door Eminent Orgelfabriek, deze zag zich in 1984 genoodzaakt de fabrieken te sluiten.
Een andere naam die op het fotopaneel wordt genoemd, is Otto Matse, ook een meubelmaker die in de vorige eeuw een bedrijfje startte aan de Wilhelminakade. Door mechanisatie van het productieproces groeide het bedrijf enorm. Daarop bouwde Matse een nieuwe fabriek, naast het huidige Gouwe aquaduct, waarin ook een glasslijperij en een spiegelfabriek werden gevestigd. Het pand is inmiddels gesloopt. Matse vertrok uiteindelijk van de Wilhelminakade naar de Noordkade waar hij verder kon uitbreiden. Het bedrijf had op enig moment 500 werknemers in dienst en was daarmee één van de grootste werkgevers in Waddinxveen. De glasslijperij en de spiegelfabricage werden in 1933 overgedragen aan Jacob van Dijken en bestaat nog steeds.
In 1951 kwam Matse om het leven bij een ongeval aan de Henegouwerweg. Omdat niet in zijn opvolging kon worden voorzien, betekende dit het einde van de meubelfabriek. HGW is inmiddels druk met een dertiende vertelbank, die het genootschap graag in de Zeeheldenbuurt geplaatst ziet.