Het bestuur van Zonnig Zuid - v.l.n.r. Steensma, Van Es en Tschroots - houdt de zonnige zandstort in de gaten.
Het bestuur van Zonnig Zuid - v.l.n.r. Steensma, Van Es en Tschroots - houdt de zonnige zandstort in de gaten. Foto: Pepijn de Groot

Zand erover bij speeltuin Zonnig Zuid

Human Interest 442 keer gelezen

Waddinxveen – Zonnig Zuid heeft sinds dinsdag 31 augustus vers zand om in te spelen. De speeltuin in de Victorwijk wordt onderhouden door vrijwilligers van de wijk- en speeltuinvereniging. Behalve voor spelende kinderen is Zonnig Zuid ook een belangrijke voorziening voor ouderen, zeker nu het drukke programma van de vereniging hervat kan worden. 

Het ziet er zonnig uit bij Zonnig Zuid, op deze dinsdag. Gelukkig gaan de kinderen nét weer naar school, want deze ochtend is de speeltuin in de Victorwijk het terrein van werklui. Er wordt vandaag maar liefst tachtig ton nieuw zand gestort in de speeltuin. Die ingreep past naadloos bij de algemene opknapbeurt die de wijk de afgelopen jaren heeft gehad.

“De straat was al verhoogd, nu wordt de speeltuin ook verhoogd”, vertelt Jacques Tschroots, voorzitter van wijk- en speeltuinvereniging Zonnig Zuid. De laatste keer dat er nieuw zand werd gestort in de speeltuin was in 2008, toen een jonge bezoeker daarom had gevraagd in een brief aan de burgemeester.

Toenmalig burgemeester Roijers liet zich fotograferen in een graafmachine; zijn huidige ambtsgenoot zit dit keer niet achter de hendels. Tschroots: “Met burgemeester Nieuwenhuis hebben we goed contact hoor, hij is hier regelmatig. Dit gebouw wordt veel gebruikt, ik kan wel zeggen dagelijks. Als bestuur zijn we er in elk geval elke dag mee bezig. Het houdt ons jong!”

Zonnig Zuid houdt oud jong
Dat bestuur bestaat verder uit Nico Steensma (“bijna tachtig”) en Piet van Es (77); Tschroots is met 73 jaar het jonkie. De vereniging Zonnig Zuid bestaat sinds 1958. De ‘import’-Waddinxveners van het bestuur woonden toen nog niet in het dorp. Nu ze ruimschoots zijn ingeburgerd in het Gouwedorp, zijn Tschroots, Steensma en Van Es voortdurend bij Zonnig Zuid – ook, of juist, in coronatijd.

“Zonnig Zuid is een belangrijke voorziening voor oudere Waddinxveners. Toen we vanaf 2 juni weer evenementen konden houden, hebben we ons programma hervat.”

Waar dat programma uit bestaat? De bestuursleden dragen het voor alsof ze er samen op hebben gerepeteerd. Tschroots: “Op maandag is ouderengym…” - “...dat noemen we ook wel ‘Plezier in Bewegen”, vult Steensma aan, “...en op dinsdag is kaartmiddag”, vervolgt Tschroots. Van Es is toverde de groenstrook achter het wijkgebouw om tot bloementuin. Trots laat hij het zien. “Ook dat doet Zonnig Zuid!”

Kwiek door coronatijd
Net als elders hakte corona erin bij Zonnig Zuid: activiteiten konden niet doorgaan, mensen waren op huis aangewezen. Het wijkgebouw, dat is verbouwd voor het 60-jarig jubileum van 2018, werd snel op de maatregelen aangepast.

Tschroots loopt naar een tafel om die aanpassingen te demonstreren. “Nico heeft losse tafelbladen gemaakt waardoor iedereen op anderhalve meter van elkaar kan zitten. We hebben boa’s uitgenodigd om het te controleren en die hebben ermee ingestemd. Wij hoeven onze bezoekers niet te wijzen op coronaregels; de meesten doen dat uit zichzelf.”

De bestuursleden zijn in hun nopjes dat het klaverjassen, de bingo-avond en al het andere weer kan doorgaan. De mannen hopen wel dat er binnenkort niet alleen nieuw zand, maar ook nieuw bloed komt in het bestuur. Tschroots is ook daarin hoopvol. “Op het moment dat er niemand is, staat er vast iemand op.”

Op dinsdag 14 september is er weer een bingo-avond in Zonnig Zuid. Meedoen? Aanmelden is nodig en dat kan via info@zonnigzuid.nl.