In 2017 verschenen zo'n 300 lopers aan de start van de loop. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief)
In 2017 verschenen zo'n 300 lopers aan de start van de loop. (tekst: Erik van Leeuwen; foto: archief) Picasa

Light-versie Langs de Gouweloop

Sport 410 keer gelezen

ATLETIEK
Waddinxveen – SC Antilope zet vol in op de 2021-editie van de Langs de Gouweloop. Als het aan de organisatie van de Waddinxveense atletiekclub ligt, gaan zondag 3 oktober weer een paar honderd atleten van start. “Als we de voorbereidingen nu niet starten, zijn we zeker te laat.”

Vrijwilligers van Antilope waren zaterdag al druk bezig om Waddinxveen te wijzen op het naderende evenement. Op diverse plaatsen in het Gouwedorp werden banners opgehangen. “We maken flink reclame”, zegt organisator Marco van Bemmel. “Als het even meezit dan is dit het eerste hardloopevenement in anderhalf jaar.” De vorige Langs de Gouweloop werd geschrapt en dat gold ook voor de Gouweboscross van dit jaar. Volgens Van Bemmel is zijn club hard toe aan een mooi evenement. De Antilopers weten echter ook dat er nog een stok in het wiel gezet kan worden. Op 17 september neemt het kabinet een besluit over de nog geldende coronamaatregelen. “Daar kunnen we niet op wachten. Dan komen we echt in tijdnood. Het zou zonde zijn als achteraf dan blijkt dat het had kunnen doorgaan.”

“We willen een positief signaal afgeven”, zegt voorzitter John Droog. “We kunnen wel bij de pakken gaan neerzitten en ook dit jaar niets organiseren, maar als het even kan willen we dit sportieve evenement weer op de kaart zetten.”

De organisatie heeft wel rekening gehouden met de situatie op dit moment. Van Bemmel spreekt dan ook van een light-versie van de Langs de Gouweloop. “Even wat anders dan andere jaren, maar nog altijd de moeite waard om aan mee te doen.”

Eén van de aanpassingen die de organisatie doet, is de loop ontdoen van het ‘wedstrijdelement’. Bewust, volgens Bemmel. “We zetten in op het karakter van een familieloop. De langste afstand, 15 kilometer, hebben we eenmalig geschrapt, omdat daar de wedstrijdlopers op af komen.

Ook is er geen tijdsregistratie via een speciale chip, waarbij atleten hun gelopen tijd nauwkeurig kunnen meten. “Om kosten te besparen”, zegt Van Bemmel. “Het is elk jaar een forse investering voor ons als club. Met de onzekerheid van het wel en niet doorgaan willen we het risico niet nemen dat de club wordt opgezadeld met extra kosten terwijl er geen inkomsten tegenover staan. Er wordt dus geen klassement opgemaakt. Deelnemers kunnen wel zelf hun tijd aflezen op de klokken bij de start en finish. De kosten van deelname zijn dit jaar ook lager. Als de loop niet kan doorgaan, zal het inschrijfgeld niet worden geïnd.”

Er blijft volgens Van Bemmel een mooie prestatieloop over, met traditionele start en finish op het Gouweplein. Ook het parcours is hetzelfde als de laatste keer; de deelnemers krijgen een rondje Triangel voorgeschoteld.

Naast de vijf en tien kilometer staat de 1300 meter lange Kidsrun op het programma. “Meer dan andere jaren zetten we daarop in. We richten ons op de jeugd, ook via basisscholen.”

Antilope houdt rekening met iets minder deelnemers. Van Bemmel: “Dat hele gedoe met corona zorgt ervoor dat veel mensen de kat uit de boom kijken als het gaat om een evenement. Vandaar dat we dik tevreden zijn met driehonderd deelnemers. Normaal hebben we er rond vierhonderd.”