Afbeelding

CDA bindt met zelfbewoningsplicht strijd aan tegen speculatie

Algemeen 374 keer gelezen

Waddinxveen – Om speculatie op de woningmarkt tegen te gaan, wil het CDA dat in Waddinxveen de zelfbewoningsplicht voor vijf jaar wordt ingevoerd. Raadslid Frans Schwiebbe heeft gevraagd het college te onderzoeken of dat kan.

Schwiebbe vindt dat er actie ondernomen moet worden tegen het opkopen van goedkope woningen door beleggers, die ze vervolgens voor veel geld verhuren. “Dat is onacceptabel in een tijd dat heel veel mensen op zoek zijn naar een geschikte woning. Er moet paal en perk gesteld worden, want op deze manier worden goedkopere woningen onder de neus van inwoners die minder te besteden hebben weggekaapt.”

Schwiebbe zegt ‘gevallen’ te kennen in Waddinxveen waarbij beleggers woningen kopen om ze duur te verhuren. “Ik weet dat dat is gebeurd bij een nieuwbouwproject in De Triangel, waar een speculant een heel rijtje woningen kocht en die woningen dus voor een gigantische huur in de markt zette. Dat kan niet de bedoeling zijn. Incidenteel gebeurt dit ook bij de verkoop van bestaande woningen. De koper gaat er niet zelf wonen maar verhuurt de woning aan een of meerdere huurders tegen hoge prijzen. Wij vinden dat deze vorm van speculeren op de woningmarkt moet worden beëindigd.”

Volgens Schwiebbe is het wettelijk mogelijk een zelfbewoningsplicht in te voeren. “Voor nieuwbouwwoningen kan dit nu al en voor bestaande verkoopwoningen is dat vanaf 1 januari 2022 mogelijk.” Hij heeft het verzoek neergelegd bij het college. “Ik wil weten of het college bereid is om dit voor vijf jaar in te voeren.”

Schwiebbe heeft het college ook gevraagd of het in Waddinxveen mogelijk is projecten te realiseren ‘à la de Goudse Spoorzone’. De gemeente Gouda denkt daar de sociale huisvestingsverordening te omzeilen, waarbij alle tweehonderd sociale appartementen naar eigen inwoners kunnen.

Normaal is dat maximaal 25 procent. “Als Gouda dat kan, moeten wij dat ook kunnen. Woningzoekenden genoeg. Het lijkt mij het onderzoeken waard. Ik ben voor honderd procent voorrang aan Waddinxveense jongeren en starters.”