De kist met meccano-onderdelen stamt uit 1920.
De kist met meccano-onderdelen stamt uit 1920. Foto: Annette van den Berg

‘Opa was heel technisch, hij draaide zelf extra schroefjes’

Human Interest 576 keer gelezen

Waddinxveen – Meccanoconstructies bouwen voor een expositie in De Kroon. Dat wil Bert de Rijke samen met anderen doen. Een grote kist onderdelen uit 1920 biedt voldoende materiaal om aan de slag te gaan. 

Annette van den Berg

Het constructiemateriaal was van De Rijkes schoonvader en kwam via zijn zwager in het huis van Bert en Janny de Rijke-Buys terecht. Een stevige kist met twee lagen vol balkjes, plaatjes en schroefjes van gebrand metaal. De kist komt van Märklin. De Rijke legt uit: “Meccano is van oorsprong Engels. Frank Hornby maakte de eerste versie van blik voor zijn kinderen. Hij vroeg in 1901 patent aan en vanaf 1902 kwamen de eerste bouwpakketten op de markt. Na 1914 kwam er ook meccano uit de Duitse Märklin-fabriek.”

Zijn schoonvader kreeg de kist in 1920 van zijn vader. “Die was enthousiaste modelbouwer. Hij bouwde onder andere een schaalmodel van een stoommachine en een locomobiel, een motor die verplaatst kon worden om bijvoorbeeld een heimachine aan te drijven”, legt voormalig onderwijzer De Rijke uit. “Opa was heel technisch. Volgens de verhalen heeft hij ook extra schroefjes voor de Meccano gedraaid.”

Zelf had De Rijke als kind ook meccano, maar een modernere variant met bordeauxrode, donkerblauwe en groene plaatjes. “Tegenwoordig spelen kinderen meer met lego. Dat is makkelijker.” Hoewel De Rijke wel met zijn kleindochter aan de slag ging met de eeuw oude meccano en een kraam construeerde. Zij maakte zelf een indianentooi met de onderdelen van haar overgrootvader.

Samen bouwen
De bouwlustige De Rijke wil samen met anderen een aantal constructies bouwen. Hij is lid van de expositiecommissie van De Kroon. “Eerder exposeerden we houten speelgoed; van Okwa en Sliedrecht, houtbedrijven uit Waddinxveen. Het speelgoed bracht bij veel mensen herinneringen naar boven.”

Wie het gezellig vindt om met het materiaal van De Rijke een aantal constructies te bouwen, kan zich aanmelden via: 06-30606497 of bertjanny.derijke@casema.nl. “Wat, wanneer en hoe vaak bepalen we in overleg.”