Afbeelding
Boek

Dick-Jan Thuis: ‘Mijn opa had dit boek mooi gevonden’

Algemeen 395 keer gelezen

Waddinxveen - Dick-Jan Thuis heeft alles met foto’s, al zijn hele leven lang. Hij is ook niet voor niets de geestelijk vader van de website ‘Waddinxveen, de parel aan de Gouwe’. Hij maakt zelf ook al foto’s van jongs af aan. Maar nu komt er een boek van hem uit met, hoe kan het ook anders, allemaal foto’s. Het zijn er in totaal 103. 

Oud-Waddinxveen staat er gekleurd op, dat is de titel van het boek. Het bestaat vooral uit foto’s uit de periode van circa 1900 tot begin jaren 60. “Ook een paar die al eerder zijn gepubliceerd. Allemaal zwart-wit foto’s die door mij zijn ingekleurd met een speciaal softwareprogramma. Het geeft een mooi retro-effect. Overigens waren lang niet alle foto’s geschikt hiervoor, dus het heeft wel even wat werk gekost.”

Het zijn foto’s uit vroeger tijden, je ziet bijvoorbeeld de Wilhelminakade, de Brugweg, de Kerkweg. Geen Triangel en Zuidplas, die bestonden toen nog niet.

HGW
Kees Verlooij van het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) heeft de teksten bij de foto’s verzorgd. Het boek kost 19,95 euro en is vooral heel leuk voor Waddinxveners of oud-dorpelingen. Het wordt door Thuis verkocht tijdens WadCultureel in september. “Ik heb dan een stand waar ik met het boek sta en waar iedereen het kan kopen. Wie dan is verhinderd kan het ook gewoon via mij bestellen en heel misschien komt het nog in de plaatselijke boekhandel te liggen.”

Familiekiekjes
Een van de mooiste foto’s in het boek, vindt Thuis een foto van zijn eigen oma met zijn oudere broer. “En in het boek staat ook mijn zwager als klein ventje. Familiekiekjes blijven toch het leukst.”

Zelf staat hij ook model in het boek, op de achterzijde van de kaft. “Dat ben ik, met mijn opa in 1967. Ik was toen twee jaar. Mijn opa leeft niet meer, op een paar maanden na was hij honderd. Hij had dit echt mooi gevonden.”

Populaire site
De Facebookpagina ‘Waddinxveen parel aan de Gouwe’ is een geliefde site met het historisch geheugen van Waddinxveen in beeld. Thuis is met deze pagina in 2013 gestart en sindsdien wordt het door vele dorpelingen gevolgd, een kleine 6000. Hetzelfde geldt voor Twitter en YouTube.