Hapje, drankje en een prachtige omgeving; meer heb je niet nodig
Hapje, drankje en een prachtige omgeving; meer heb je niet nodig Foto: Pixabay

Creëer een terras onderweg met een picknick

Human Interest 209 keer gelezen

Blauwe hemel, (stralende) zon, een zacht bedje van gras of mos; het enige wat dan nog ontbreekt om je selfmade picknick uit te stallen is een rood-wit geblokt kleedje. Eenmaal gespreid mag de (rieten) mand open en kan het watertanden beginnen. De culinaire redactie van Hart van Holland helpt een handje bij het samenstellen van een eenvoudig meeneem-menu.

Wie een zomers dagje op pad gaat en niet op een overvol terras wil zitten om de lunch te nuttigen, kan in een creatieve oogwenk een eigen maaltje bereiden om op een zelfgekozen tijd en zelfgekozen plek van allerlei lekkers te genieten.

Wat moet er mee?
Kies voor lichte (duurzame) borden, bestek, servetten en ‘glazen’ en vergeet de afvalzakjes niet. Zorg vooral voor voldoende drinken. Flessen water (van tevoren een paar uur in de vriezer) en een thermoskan gevuld met wat water en veel ijsblokjes, een schijfje citroen (of een paar aardbeien) en wat takjes munt zorgen voor een frisse dorstlesser. Een gekoeld flesje wijn of koud biertje (beide ook non-alcoholisch verkrijgbaar) maken het voor de liefhebber extra feestelijk.

Menusuggesties:

• Gazpacho: ijskoude soep

• Wraps

• Salade van bleekselderij

• Pasta- of couscoussalade

• Stokbrood met (zelfgemaakte) tzatziki

• Fruit of fruitsalade

• Verkoelende drankjes

• Overgebleven quiche of pizza van de avond ervoor? In punten snijden en meenemen: ook koud heel lekker.


Verkoelend water in allerlei variaties passen prima bij een zomerse picknick. - (Foto: Pixabay)

Om je een beetje op weg te helpen, geven we wat keukengeheimpjes prijs.

Gazpacho – ijskoude soep

Men neme: pondje tomaten, 1 komkommer, gegrilde paprika’s (uit een pot is prima); rode ui, 2 tenen knof, flinke scheut olijfolie, beetje rodewijn- of balsamicoazijn, verse basilicum en voor een pittige variant een halve of hele rode peper. Tomaten en ui in grove stukken snijden en in de blender fijnmaken, komkommer in stukken erbij evenals olijfolie, knoflook, (rode peper) en azijn en de gegrilde paprika. 

Een kind kan de was doen... Lekker koud zetten en bij gebruik de verse basilicum erop.

Supersnelle, frisse en gezonde bleekselderijsalade

Ontdoe de stengels bleekselderij (gebruik zoveel je wilt) van de stugge draden en snij ze in boogjes, voeg een handje rozijntjes toe (een klein handje per 3 stengels) en maak een dressing van olijfolie, witte balsamicoazijn - of een wat zoetere mango-balsamico-variant, dan kun je de honing weglaten -, honing, mosterd, peper en een beetje water, en laat marineren. Heel gemakkelijk een dag van tevoren te maken.

Pastasalade met warmgerookte zalm (uit de keuken van Allerhande)

300 gram pasta (de spiraalvariant is handig, daar ‘plakt’ alles lekker aan), 1 komkommer, cherry- of snoeptomaatjes, 250 gram zalm (warmgerookt), flinke pluk rucola en een bakje koelverse pesto.

Pasta koken, komkommer in de lengte halveren, met een lepel de zaadlijsten verwijderen en in boogjes snijden, tomaatjes halveren. Pasta afgieten, koud afspoelen en uit laten lekken. Vel van zalm halen en in stukken verdelen. Zalm, komkommer, pasta, tomaat, rucola en pesto mengen, op smaak brengen met peper en zout. C’est tout!

Tzatziki

Met een beker Griekse yoghurt, een komkommer, uitgeperste knoflooktenen, olijfolie, peper en zout maak je in een handomdraai een frisse uit Griekenland overgewaaide tzatziki. Rasp de komkommer en druk het vocht eruit. Doe de yoghurt in een kom en doe de komkommer, een scheut olijfolie en een paar teentjes uitgeperste knoflook erbij en maak op smaak met peper en zout. Kan simpel een dag van tevoren, dan is het lekker koud als je het meeneemt. Lekker met Turks- of stokbrood.

Voor een geordende versie van een fruitsalade kun je gemakkelijk spiezen maken met bijvoorbeeld aardbei, meloen, druiven en ananas. Grote driehoeken snijden uit zo’n enorme sappige watermeloen is ook lekker en staat mooi op je rood-wit geblokte kleedje.

Gebruik je fantasie voor het maken van wraps en sandwiches en nog een extra tip: pizza of hartige taart over van de vorige dag? Koud ook lekker, dus in punten snijden en mee in de mand.

Veel plezier, eet smakelijk en vergeet je zonnebril en -crème niet. 


Gebruik je fantasie bij het samenstellen van een sandwich. - (Foto: Pixabay)