Afbeelding

Anti-bmc-actiegroep: ‘goede hoop’ dat er geen vergunning komt

Algemeen Biomassacentrales

Waddinxveen – Actiegroep Geen BMC Waddinxveen verwacht dat de vergunning voor één van de geplande Waddinxveense biomassacentrales niet wordt afgegeven. Op 24 juni was een hoorzitting over de centrale van Wayland Energy. Bert Kool van Geen BMC Waddinxveen: “Gezien de discussie hebben wij goede hoop dat er geen vergunning komt.”

In de hoorzitting maakte Wayland bezwaar tegen de geweigerde natuurvergunning voor hun centrale aan de Zesde Tochtweg. Een natuurvergunning is nodig als er stikstof wordt uitgestoten, want te veel stikstof is slecht voor gevoelige natuurgebieden. 

Volgens Wayland zou de uitstoot onder de limiet zitten. Ewald Pelser van Wayland: “Wij hebben onze installatie aangepast zodat er geen stikstofdepositie is.”

De geplande centrale van Wayland is vergelijkbaar met een bestaande centrale in Andijk. Hier heeft Wayland metingen laten uitvoeren. “We hebben twee keer via verschillende onderzoeksbedrijven de stikstofuitstoot laten meten.”

Volgens Pelser verloopt het proces heel moeizaam. “De provincie is niet gewillig om de metingen aan te nemen. Het nieuwe college van de provincie Zuid-Holland is anti-biomassa en scheert alles over één kam.”

De uitspraak van de hoorzitting is over vier weken.