Het is al maanden stil op de plek waar de bmc moet komen, aan de Zesde Tochtweg.
Het is al maanden stil op de plek waar de bmc moet komen, aan de Zesde Tochtweg. Foto: Myriam Dijck

Subsidie voor biomassacentrale staat op losse schroeven

Algemeen Biomassacentrales

Waddinxveen – De 75,9 miljoen euro subsidietoekenning voor de biomassacentrale van Beijerinck staat op losse schroeven. Om het geld te krijgen, moet de centrale eind dit jaar draaien. Er zijn echter nog geen bouwwerkzaamheden gestart op de kavel aan de Zesde Tochtweg.

Myriam Dijck

In 2016 kreeg Beijerinck het bedrag toegekend van de RVO, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit was in de vorm van een SDE-subsidie; stimulering duurzame energieproductie. Als een project niet binnen afzienbare tijd energie produceert, dan vervalt deze subsidietoekenning. Zonder subsidie is een biomassacentrale echter niet rendabel. 

De deadline voor Beijerinck is november. Dit wordt waarschijnlijk niet gehaald omdat er nog geen aanstalten is gemaakt voor de bouw van de centrale. Volgens Wim Lexmond, directeur van Beijerinck, duurt het ongeveer een jaar tussen de start van de bouw en het in bedrijf nemen van de centrale.

De RVO heeft Lexmond recent laten weten van plan te zijn de subsidie in te trekken. Hier heeft hij bezwaar tegen gemaakt. “Het proces loopt nog. We hebben later deze maand een gesprek met de RVO en we verwachten eind augustus een uitspraak.”
Aan de hand van een belangeninventarisatie bepaalt de RVO of de toewijzing definitief wordt ingetrokken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar hoe vergevorderd het project is.

Volgens Lexmond zou het onterecht zijn als de toekenning werd ingetrokken. Hij zegt dat de vertraging te maken heeft met het handelen van de overheid zelf: de provincie Zuid-Holland weigert tot nu toe namelijk om Beijerinck een natuurvergunning te geven, dan wel te bevestigen dat deze niet nodig is. 

Lexmond: “Dit proces loopt al twee jaar. Het is absurd, we moeten steeds nieuwe informatie aanleveren en telkens gaan er zes weken overheen. Als bevoegd gezag zou de overheid zich aan zijn eigen wetgeving moeten houden.”

Beijerinck wil aan de rand van Waddinxveen een biomassacentrale bouwen van 14,8 megawatt. Hier pal naast is Wayland Energy van plan om ook een centrale van dezelfde omvang te bouwen. Wayland is ook nog verwikkeld in een bezwarenprocedure over de natuurvergunning.