ASW wil graag groeien naar zeshonderd leden.
ASW wil graag groeien naar zeshonderd leden. Foto: Erik van Leeuwen

Triangel laat veldclubs groeien

Sport 498 keer gelezen

Waddinxveen – Voetbalverenigingen Be Fair en ASW en korfbalclub Korbis pikken een graantje mee van de grote groei van Waddinxveen, dat er in vijf jaar tijd vijfduizend inwoners bij kreeg. “Zolang de groei geleidelijk gaat, is het prima.”

Erik van Leeuwen

ASW heeft dit seizoen de pijlen gericht op de jeugd. De opgerichte ministar-afdeling puilt uit van het kleine grut. “Het gaat lekker, hoor”, zegt voorzitter Gé Smakman. “We krijgen aan de onderkant heel veel nieuwe leden. We zien aan de adressen dat een groot deel daarvan uit Triangel komt.”

Ook Be Fair en Korbis eindigen dit seizoen, ondanks corona, in de plus. Voor Korbis is die groei niet nieuw, de afgelopen jaren was de club al erg actief op gebied van ledenwerving. “We groeien elk jaar een paar procent”, zegt voorzitter Peter Sliedrecht. “We zitten nu rond de 240, 250 leden. Dat is een mooie basis waar alles in evenwicht is. Genoeg kader, een goede financiële huishouding, voldoende veld- en zaalcapaciteit.”

Sliedrecht zegt dat ieder nieuw lid welkom is, dat zijn club groei toejuicht, maar dat die groei geen doel op zich is. “We willen vooral een leuke vereniging zijn waar alles goed is georganiseerd. We zijn geen bedrijf dat aandeelhouders heeft die altijd maar groei willen zien. Wij willen vooral, en dat zal ik blijven communiceren, de leukste korfbalvereniging van de regio zijn. Dat kan nu prima met het huidig aantal leden en waarschijnlijk ook met vijftig of honderd meer.” Dat hij er een voorbehoud aan koppelt doet Sliedrecht bewust. Hij weet ook dat de rek van het Korbis-elastiek niet oneindig is. “Er zijn grenzen aan onze capaciteit voor trainen en spelen, maar voorlopig hebben we die nog niet bereikt.”

Be Fair-voorzitter Piet Coevert durft het wel aan om te zeggen dat zijn club binnen een paar jaar door de grens van duizend spelende leden gaat. “Ik verwacht binnen twee jaar.” Afgelopen week stond de teller bij Be Fair op precies 888 leden, geeft Coevert aan. “We hebben net de fase van opzeggingen achter de rug. De ervaring leert dat we weer veel aanmeldingen krijgen aan het begin van het seizoen. Dan gaan we over de negenhonderd heen.”

Toen Be Fair naar het huidige complex verhuisde, had de club 855 spelende leden. Dat was vier jaar later, in 2015, teruggezakt naar 809. Met de groei van Waddinxveen loopt het ledental dus weer op. Met de huidige capaciteit (twee kunstgras- en drie grasvelden) redt Be Fair het in de toekomst niet meer, meent Coevert. “We komen in de knel bij trainingen en wedstrijden. We hebben daarom de gemeente gevraagd om op veld 1 het gras te vervangen door kunstgras. Dan kan daar ook op getraind worden.”

Korbis heeft nog geen acute capaciteitsproblemen, maar Sliedrecht vindt het wel verstandig om met de gemeente in gesprek te blijven over toekomstige ontwikkelingen. “Ook met het oog op wat er op het sportpark gebeurt met de komst van een mogelijk nieuw zwembad.”

ASW (400 leden) kan en wil nog wel even blijven groeien, stelt Smakman. “Maar we hoeven geen club met duizend leden te worden. Zeshonderd lijkt me mooi en goed te behappen. We krijgen straks een aardige klus om alles goed te organiseren als de sporthal er staat.”