Afbeelding
Foto: Pere Serrat/Pixabay

WeWa: veroorzakers van zwerfafval harder aanpakken

Algemeen Afvalbeleid 366 keer gelezen

Waddinxveen – De fractie van Weerbaar Waddinxveen wil dat de gemeente nog meer gaat inzetten op het pakken van de veroorzakers van zwerfafval in de gemeente. “We moeten de boeven in de kraag grijpen”, aldus raadslid Helma Schippers.

Zwerfafval is een grote bron van ergernis bij inwoners. Veel afval wordt naast afvalcontainers geplaatst, waardoor het een rommeltje wordt. De gemeente heeft al op allerlei manieren geprobeerd om het probleem op te lossen, maar tot dusverre zonder succes.

“Sociale media, stickers op containers, borden bij afvalplaatsen, er is veel geprobeerd, maar het blijkt allemaal niet te helpen. Er worden stoelen en soms hele bedden buiten gezet”, constateert Helma Schippers. “Voor de toekomst wordt weer ingezet op ontmoedigen, maar ik heb er geen vertrouwen in dat het dit keer wel gaat lukken.” 

Wat Schippers betreft mag de gemeente gerust wat steviger geschut gaan inzetten. Tijdens de commissievergadering opperde zij om camera’s op te hangen bij afvalplekken. “De boeven moeten in de kraag worden gegrepen. Het zijn steeds dezelfde mensen die stelselmatig de fout ingaan.”

Wethouder Brigitte Leferink erkende dat zwerfafval een groot probleem is dat lastig onder controle is te krijgen. “Voor veel Waddinxveners is het een doorn in het oog. Er is al veel aan gedaan. Gedragsverandering is het moeilijkst dat er is. Inwoners die elkaar aanspreken, dat werkt het best. Het begint bij opvoeding, je gooit niets op straat en plaatst geen (grof) vuil naast of bij afvalcontainers.”

Leferink sprak van een hardnekkig probleem dat de gemeente en dus de inwoner van Waddinxveen veel extra geld kost. “We blijven het zwerfafval op allerlei manieren bestrijden en kijken ook naar voorlichtingscampagnes.” Ze zei ook dat de gemeente zo snel mogelijk actie onderneemt bij klachten. “Maar Cyclus heeft niet elk moment een chauffeur met auto beschikbaar.”