ASW maakt ‘oorlog’ in het strafschopgebied van Linschoten.
ASW maakt ‘oorlog’ in het strafschopgebied van Linschoten. Foto: Erik van Leeuwen

Bij ASW heeft jong en oud er zin in

Sport 640 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen – Op de eerste dag dat het weer mocht, stonden de spelers van ASW 1 op het veld voor een ‘heuse’ wedstrijd. Wat onwennig, maar vooral hongerig naar de bal zag trainer Justin Sterk zijn manschappen vooral enthousiasme en spelplezier uitstralen. De 1-2 nederlaag werd op de koop toe genomen.

Door Erik van Leeuwen­

Amper twee minuten na het laatste fluitsignaal op sportpark De Sniep stond het eerste kratje bier, mét wat AA-tjes erbovenop, al voor de kleedkamer van ASW. Moe maar voldaan stortten spelers, trainers en begeleiding zich op het vocht. “Dat na afloop samenzijn heb ik eigenlijk nog het meest gemist”, gaf trainer Justin Sterk toe. “Gezellig ouwehoeren, over van alles en nog wat. Dat is wat teamgeest maakt.”

Sterk en zijn collega-trainers Rick van Wijk en Marco van Zeeland waren er als de kippen bij toen het spelen van wedstrijden voor senioren weer vrij werd gegeven. Precies veertien uur nadat het weer toegestaan was, werd tegen Linschoten, dat net als ASW in de vierde klasse actief is, afgetrapt. 

“We hebben de afgelopen maanden getraind en getraind. Dat hebben de jongens vol overgave gedaan en dit was de beloning. Een wedstrijd spelen, daar doe je het allemaal voor”, zei Sterk, die de ‘spanning’ in aanloop naar Linschoten zag oplopen. “We hebben dit seizoen niet te klagen gehad over trainingsopkomst, maar afgelopen week hadden we 32 en 30 man op de training. Bijna iedereen was er. Ze wisten ook: als ik niet kom, speel ik zeker niet.”

Sterk kon echter tegen Linschoten niet iedereen speelminuten geven. “Daarom spelen we zaterdag met een ander team tegen een combinatie van Moordrecht 1 en 2. Dan komt de andere helft van de spelers aan de beurt.”

Debuut
Tegen Linschoten zagen de toeschouwers, die ook weer welkom waren op sportpark De Sniep, een ASW 1 aan het werk dat volgens Sterk ‘een greep uit potentiële eerste-elftalspelers’ was. Opvallend was wel dat de Waddinxveense trainers drie tieners hun debuut lieten maken. Van Ebone Overdijk was dat wel verwacht. De keeper, 16 jaar pas, is ondanks zijn jonge leeftijd al gebombardeerd tot eerste doelman.

In de tweede helft maakten ook twee andere talenten hun opwachting in het veld. Na een klein kwartiertje spelen werd Chris Waltman ingebracht en in de slotfase was het de beurt aan Jasper Smits (15). Beiden hadden weinig last van plankenkoorts. Waltman toonde al meteen bij zijn eerste balcontact lef en ook Smits leek nauwelijks onder de indruk. 

Waar zijn moeder nerveus langs de lijn trippelde (‘ik vind dit best eng’), deed hij mee alsof hij al langer tussen de grote jongens liep. Dit tot groot genoegen van Sterk die zei te genieten van de onbevangenheid, waarmee de ASW-talenten de strijd met Linschoten aangingen. “Je moet ze een keer in het diepe gooien. Als ze met hun benen de bodem blijven voelen, leren ze het niet.”

Klik
Op het moment dat Waltman en Smits voor het eerst in ASW 1 hun kunsten vertoonden, was Michael de Zwart al op weg naar de uitgang van het veld. Met de schoenen uit en kousen op half zeven, strompelde hij naar de kleedkamer. “Ik heb last van mijn enkel”, reageerde hij. “Uit voorzorg ben ik er eerder uitgegaan.”

De Zwart (36) verkeerde, net als zijn ploeggenoten, na afloop in een opperbeste stemming. “We zijn zóveel verder dan vorig seizoen rond deze tijd. Ik geniet echt. Die jonge jongens, wij oudjes. De klik is er. Ik heb zo veel zin in het nieuwe seizoen.”

De Zwart kondigde echter wel meteen zijn afscheid aan. Komend seizoen, zo maakte hij duidelijk, wordt zijn laatste seizoen in ASW 1. “De jaartjes gaan tellen en ik wil me ook gaan focussen op het trainerschap. Volgend seizoen ben ik één van de trainers van de onder achttien. Dat lijkt me ook geweldig.”

Zonder corona had De Zwart waarschijnlijk al eerder zijn schoenen opgeborgen. “Maar ik wil zó geen afscheid nemen. Ik wil een compleet seizoen spelen en ga er alles aan doen om zo fit mogelijk aan de start van de competitie te staan. Ik wil ze bij ASW nog één keer de echte Michael de Zwart laten zien. Zoals bij dat doelpunt vandaag. Aannemen en gelijk schieten. Simpel, maar doeltreffend. Ik heb al gezegd: ik ga voor vijftien doelpunten.”