Het gebouw aan de Limaweg moest onlangs worden ontruimd wegens wateroverlast.
Het gebouw aan de Limaweg moest onlangs worden ontruimd wegens wateroverlast. Foto: 112HM

Bouw penthouses Limaweg eerder stilgelegd

Algemeen 505 keer gelezen

Waddinxveen – De bouw van de penthouses bovenop het appartementencomplex aan de Limaweg dat vorig weekend wegens ernstige wateroverlast op advies van de brandweer werd ontruimd, heeft enige tijd stilgelegen. Burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis meldde in de gemeenteraadsvergadering dat de bouwers een bouwstop hebben gehad. 

Door Erik van Leeuwen

Die bouwstop werd de initiatiefnemer en bouwer opgelegd op 19 mei, één dag nadat de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) had geconstateerd dat niet aan de bouweisen werd voldaan. Er ontbraken constructietekeningen en ook werden de bouw- en veiligheidseisen niet nageleefd.

Volgens Nieuwenhuis was door de initiatiefnemer ook geen melding gemaakt van de bouwstart. Er was wel een vergunning afgegeven, maar er liep nog een bezwaarprocedure. “Het is niet verboden om dan te beginnen met bouwen, maar dat is op eigen risico van initiatiefnemer en bouwer”, reageerde Nieuwenhuis. “Het is niet verplicht om aan te geven wanneer de bouw start, maar het is wel gebruikelijk.”

Volgens Nieuwenhuis heeft de ODMH, direct na het vaststellen dat de bouw van de in totaal acht penthouses was begonnen, een kijkje genomen aan de Limaweg. Daar constateerden medewerkers dat verschillende zaken niet op orde waren. Daarop volgde meteen een bouwstop.

Pas op 8 juni werd die stop opgeheven nadat de initiatiefnemer maatregelen had genomen en alsnog aan de bouweisen werd voldaan. Volgens Nieuwenhuis is het standaard dat de ODMH binnen drie weken opnieuw langskomt om te controleren of men zich ter plekke aan de voorschriften houdt. “Dat zou dus zijn gebeurd in de periode tussen 22 en 29 juni.”

Maar in het weekeinde van 19 en 20 juni ging het helemaal mis door het noodweer. Nieuwenhuis zei ‘erg mee te voelen’ met de getroffen huishoudens van de 52 appartementen die moesten worden geëvacueerd. “Het is geen kleinigheid als je halsoverkop je woning moet verlaten en dan nog midden in de nacht ook.”

Behalve een luisterend oor bieden en de getroffen inwoners advies geven over welke wegen zij kunnen bewandelen, kan de gemeente echter niet. “Het is een privaatrechtelijke situatie waar wij als gemeente geen partij in zijn. De ODMH houdt toezicht op de controle van de reparaties in de appartementen. We zien erop toe dat dit door een gecertificeerd bureau gebeurt.”

‘Geen kleinigheid als je halsoverkop je huis moet verlaten’

Juliette Brandenburg van D66 wilde weten of de problemen zijn ontstaan door de transformatie van het gebouw. “Het was een bedrijfspand en daar zijn recent appartementen van gemaakt en er komt nu nog een woonlaag bovenop. Als dat zo is, kan hier lering uit worden getrokken voor een zelfde soort project, bijvoorbeeld als er aan de Noordkade in de toekomst bedrijfspanden worden omgebouwd tot wooncomplexen.”

“Het is hier de initiatiefnemer en bouwer die leergeld betalen”, concludeerde Nieuwenhuis. “Het is triest dat bewoners er de dupe van worden.”