Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>In Zuidplas zijn zoekgebieden aangewezen voor zonne-energie.</p>

In Zuidplas zijn zoekgebieden aangewezen voor zonne-energie.

(Foto: Pxhere)

Provincie stemt in met energieplannen regio Midden-Holland

  •   keer gelezen

Regio - De provincie Zuid-Holland heeft 16 juni ingestemd met de plannen van zes Zuid-Hollandse energieregio’s voor energiebesparing, inzet van warmte en het opwekken van duurzame energie. In deze regionale energiestrategieën – RES 1.0 – brengen de regio’s hun ambities en mogelijkheden in kaart.

Zuidplas is onderdeel van de regio Midden-Holland. Samen met deze en de andere gemeenten werkt de provincie toe naar een RES 2.0, die voor de zomer van 2023 gepland staat. Betrokkenheid van inwoners en betaalbaarheid spelen daarbij een centrale rol.

Energiegedeputeerde Berend Potjer is tevreden met het resultaat: “In de complexe situatie van het drukbevolkte Zuid-Holland met aan de ene kant een hele grote energievraag en aan de andere zeer weinig beschikbare ruimte, is het toch gelukt met deze plannen te komen. Het totaal van 6 terawattuur (Twh) aan duurzame energie is een mooie bijdrage aan de landelijke opgave van 35 Twh.”

Zoekgebieden
Een belangrijk deel van de plannen gaat behalve over energiebesparing ook over het opwekken van duurzame energie. Elke regio heeft de mogelijkheden voor zonne- en windenergie geïnventariseerd en zoekgebieden voor zonnevelden en windmolens in hun plannen opgenomen.

Dit zijn gebieden op de kaart die nog verder onderzocht moeten worden, waarbij gekeken wordt naar de kwaliteit van het landschap en de samenhang met bijvoorbeeld woningbouw en natuur.

In Zuidplas zijn zoekgebieden aangewezen voor zonne-energie, onder andere in Moerkapelle Noord-Oost en in de Zuidplaspolder. Zuidplas is de enige gemeente in Midden-Holland waar een meerderheid van de raad nog tegen windenergie is.

Meer berichten