Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Het kindcentrum met twee basisscholen en kinderopvang in de Triangel.</p>

Het kindcentrum met twee basisscholen en kinderopvang in de Triangel.

Raad blij met oplossing school Triangel, maar: ‘We snappen dat niet iedereen tevreden is’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde vorige week in met het plan voor het lokalentekort op de scholen in de nieuwbouwwijk Triangel. Ook de schoolbesturen van de Dick Brunaschool en het christelijke TOV kunnen leven met de gekozen oplossing. Het hele project kost de gemeente miljoenen.

Door Erik van Leeuwen

Het plan van de gemeente voorziet in de realisatie van acht permanente lokalen, tien tijdelijke lokalen, een gymnastieklokaal, ruimte voor kinderopvang, buitenruimte en de ombouw van drie wissellokalen. Daarvoor moet de gemeente twee kavels verwerven bij de GEM Triangel. Er wordt vier miljoen euro afgeboekt van de reserve.

De schoolbesturen zijn akkoord gegaan met de oplossing. Het scholencomplex/kindcentrum staat er pas sinds kort, maar al tijdens de bouw was duidelijk dat het te klein was om de groei van het aantal leerlingen aan te kunnen. Pas na 2030 zal het aantal leerlingen, naar verwachting, langzaam teruglopen.

Voor de vier groepen drie van de Dick Brunaschool betekent het dat zij, in afwachting op nieuwe lokalen, het komende schooljaar in de Kerkstraat les krijgen.

Ouders
Een aantal ouders heeft daar grote moeite mee, zo bleek afgelopen week tijdens de commissievergadering van de gemeenteraad. Eén ouder zei dat zij en haar gezin speciaal voor de Triangel hebben gekozen vanwege de school midden in de wijk.

Zij vindt dat er geen rekening wordt gehouden met het welbevinden van deze jonge kinderen. “We zijn verleid om hier te wonen omdat alle voorzieningen in de buurt zouden zijn. Nu blijkt dat onze dochter voor school naar de andere kant van Waddinxveen moet.” 

Het schoolgebouw aan de Kerkstraat ligt 2,2 kilometer verwijderd van de school in Triangel.

Een andere ouder gaf aan dat hij en zijn vrouw thuis logistiek gezien een planner nodig hebben om alles in goede banen te leiden. “We hebben bewust gekozen voor de nieuwe school in de Triangel, nu moeten we onze zoon brengen en halen van de Kerkstraat. Ik vind het wel bijzonder. We hebben straks tien scholen in Waddinxveen en iedereen rijdt kriskras door Waddinxveen om kinderen te brengen en op te halen.” 

De ouders stelden ook dat de schoollokalen aan de Kerkstraat niet voldoen aan de eisen van een goede luchtventilatie.

‘Iedereen rijdt kriskras door Waddinxveen om kinderen naar school te brengen en op te halen’

Wethouder Brigitte Leferink sprak dat tegen. “Ik ben onlangs nog geweest aan de Kerkstraat. De lokalen zijn acht jaar geleden gerenoveerd, zien er wat gedateerd uit, maar krijgen een fris uiterlijk en een klimaatbeheersing die goed is.”

Basisschool TOV, dat alle leerlingen in de school houdt en daardoor het gekozen onderwijssysteem verder kan hanteren, vindt het jammer dat de drie wissellokalen op de eerste verdieping komen. Daardoor is het volgens directeur Anke Fletteman lastiger om het concept uit te voeren.

Complimenten
Het college kreeg van de gemeenteraad complimenten voor de oplossing en de voortvarendheid waarmee het probleem is opgelost. “We kunnen niet iedereen tevreden stellen, we snappen dat er altijd nog mensen teleurgesteld zijn, maar dit is wel de beste oplossing”, liet Ellen van Helden (VVD) weten.

D66 was het meest kritisch. De partij vindt het jammer dat er gekozen is om een aantal groepen aan de Kerkstraat onder te brengen. “Portocabins naast de school hadden ook gekund”, reageerde Albert Grooten, die de wethouder vroeg vinger aan de pols te houden en regelmatig leerlingenprognoses te publiceren. “Dit mag niet meer gebeuren.”

Meer berichten