Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Triangel bestaat straks uit bijna 2900 woningen, in plaats van 2700.</p>

Triangel bestaat straks uit bijna 2900 woningen, in plaats van 2700.

De Triangel bestaat straks uit bijna 200 woningen méér

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De Triangel krijgt in totaal niet 2700, maar 2890 woningen. Honderd van de te bouwen extra woningen komen in Triangel Zuid-Oost, waar appartementen komen in plaats van bedrijfspanden.

Algemeen aangenomen werd dat Triangel in totaal 2700 woningen kreeg. Volgens wethouder Kortleven is in 2008, toen het besluit werd genomen om de wijk te bouwen, in het moederplan vastgesteld dat er een bandbreedte was van enkele honderden woningen. “Minimaal 2700 en maximaal 3100 woningen. Dat er in Zuid-Oost nu toch appartementen gebouwd worden, heeft te maken met de vraag naar bedrijfspanden. Daar is geen behoefte meer aan, wel aan woningen.” 

Afgelopen jaar werden in Triangel zo’n 500 woningen gebouwd. Tot 2021 waren er al 1250 gerealiseerd. Als het huidige bouwtempo wordt vastgehouden, is Triangel in 2026 ‘klaar’, twee jaar eerder dan gepland. De honderd appartementen worden gerealiseerd in wat het college noemt de ‘bereikbare’ huur of middenhuur. 

Verordening
Het huurbedrag wordt in eerste instantie bepaald tussen 752 en 967 euro. Hier is niet de zogenoemde ‘middenhuurverordening’ van toepassing. “Daardoor kan het dat de huur binnen een paar jaar over de duizend euro is. Gemiddeld stijgen de huren drie tot vijf procent”, reageerde raadslid Albert Kerssies (PCW).

Ook Frans Schwiebbe is kritisch. Hij vindt al tijden dat er in de Triangel alleen gebouwd wordt voor mensen met een grote beurs en dat starters in Waddinxveen geen kans hebben om aan een woning te komen. “Middenhuur is in dit geval zeer ongelukkig gekozen”, liet hij weten. 

Volgens het college zit Waddinxveen vast aan eerder gemaakte afspraken over de grondexploitatie in de Triangel. Volgens wethouder Kortleven moet de Triangel verliesgevende projecten in het Sleutelkwartier en het centrum compenseren. Daar past geen sociaal nieuwbouwproject in. 

D66 meent dat in het gebied langs de spoorlijn en de A12 helemaal niet gebouwd moet worden. “Zet die appartementen op een andere plek in de Triangel”, pleitte Art-Jo Wittenberg. Volgens hem worden de geluidswaarden overschreden. Het college liet weten dat met geluidsoverlast rekening wordt gehouden.

Meer berichten