Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Windenergie door bíjna alle partijen in de regio niet uitgesloten: ‘VVD moet angst opzij zetten’

  •   keer gelezen

Waddinxveen – De spanning in de gemeenteraad over de Regionale Energie Strategie (RES) loopt verder op nu een besluit erover naderbij komt. De VVD verzet zich hevig tegen windenergie op Waddinxveense bodem en wil koste wat het kost voorkomen dat wind in de eerste versie van de RES van Midden-Holland wordt opgenomen.

Door Erik van Leeuwen

Hoewel windenergie in het concept van de eerste RES een plaatsje op de reservebank heeft gekregen, speelt het bij de besluitvorming een centrale rol. De VVD is bang dat voorstanders van wind via een achterdeurtje alsnog een mogelijkheid vinden om windenergie in de regioplannen op te nemen.

Het stelt de liberalen allerminst gerust dat alle fracties van de PvdA en GroenLinks in Midden-Holland zich uitspraken voor windenergie. De VVD-fracties proberen in alle vijf de gemeenteraden ‘op de rem’ te trappen. Die kritische houding wordt door andere fracties niet op prijs gesteld en dat geldt ook voor Waddinxveen, waar vijf van de zes fracties windenergie niet uitsluiten.

VVD-fractievoorzitter Andrea van der Ploeg deed afgelopen week het voorstel om een besluit over de Regionale Energie Strategie tot november uit te stellen en eerst alle moties en amendementen te behandelen voordat het definitieve besluit in stemming gaat. Het voorstel kon op weinig bijval rekenen van de andere partijen in Waddinxveen, die de VVD van vertragingstechnieken beschuldigden. 

Spartelgedrag
PCW-woordvoerder Lambert den Dekker sprak van spartelgedrag van de VVD. “Het wordt tijd dat u uw angst voor windenergie opzij gaat zetten”, gaf hij Van der Ploeg mee. “Als we alles met zon moeten doen, hebben we een probleem. Dat is 12.000 vierkante meter aan zonnepanelen.”

Van der Ploeg waarschuwde voor de gevolgen van landschapsvervuiling en windmolens in de Polder Bloemendaal. CDA-raadslid Frans Schwiebbe wees Van der Ploeg erop dat er geen plannen zijn voor windmolens, alleen langs de A12. “Geen windmolens in de polder, maar aan de randen is het voor ons geen probleem.”

Schwiebbe verweet de VVD ook een draai van 180 graden te hebben gemaakt omdat de partij, net als de andere partijen, eerder in de gemeenteraad had ingestemd met een combinatie van zon en wind. “Ik kreeg nog niet zo lang geleden het verwijt te draaien, maar dit is pas echt een zwaai de andere kant op.”

Van der Ploeg vond de draai van de VVD te verdedigen, omdat in de huidige RES gekozen is voor alleen zon. Nu de voorstanders in de regio schermen met moties over windenergie heeft dat de situatie volgens haar veranderd.

Combinatie
De voorstanders van windenergie kregen afgelopen week ook steun van Ton Vreeburg, voorzitter van WaddGroen en de lokale energiecoöperatie. Hij hield een pleidooi voor een combinatie van wind en zon om het ‘betaalbaar’ en ‘uitvoerbaar’ te houden. De RES 1.0 noemde hij ‘eenzijdig’. “We zijn er ook teleurgesteld over.”

Wethouder Brigitte Leferink liet weten dat de gemeenteraden binnenkort een besluit nemen over een RES met zon, en wind in de reserve. “Voor windenergie was geen politiek draagvlak.”

Meer berichten