Logo hartvanwaddinxveen.nl
Boek

W.M. Dekker: ‘Ik ben niet dagelijks gelukkig, maar soms’

  •   keer gelezen

Waddinxveen - De 44-jarige Willem Maarten Dekker, gemeentepredikant, theoloog en schrijver, presenteert dinsdag 22 juni zijn nieuwste boek: Domweg gelukkig; een theologisch en filosofisch verkenning van het streven naar geluk. Zelf is hij niet dagelijks gelukkig. “Maar soms. Niet bij verplichtingen, maar soms kan het er ineens zijn met de mensen die belangrijk zijn voor mij.”

Het boek is eigenlijk op verzoek geschreven. “Ik gaf een lezing aan studenten over het streven naar geluk. Streven naar geluk kan namelijk ook heel veel stress opleveren. De lezing heb ik op internet gezet en vervolgens trok mijn uitgever aan de bel en vroeg of ik er een boek over wilde schrijven. “

Het boek is zijn eigen ontdekkingstocht via anderen die iets over geluk hebben geroepen. Hij noemt bijvoorbeeld psychiater Dirk de Wachter, die de boodschap heeft: durf ongelukkig te zijn, leer ermee omgaan. Dekker: “Ik denk niet dat we dat kunnen. Het zit in de mens om geluk toch na te streven. Ik denk persoonlijk dat geluk niet iets is wat je in de hand hebt. Het is veel meer iets dat je overkomt, in vriendschappen, in liefde en voor gelovigen ook in god.” Geluk wordt volgens Dekker vaak gezocht in materiële zaken of in het doen van activiteiten en dat is het volgens hem niet.

Een boek schrijven is een proces. Dekker: “Ik denk dat ik met dit exemplaar al met al een jaar bezig ben geweest, al deed ik er een heleboel dingen omheen.” 

Hij denkt dat zijn boek vooral interessant kan zijn voor mensen tussen de 20 en 40 jaar die wellicht erg hun best doen om geluk na te streven, maar ook moeten beseffen dat er een keerzijde aan kan zitten. “Ik hoop dat we van corona iets geleerd hebben. Dat we anders leren kijken naar zaken zoals reizen en vakantie.”

De boekpresentatie wordt gehouden op dinsdag 22 juni van 20.00 tot 21.30 uur in de Morgenster op Sterrenlaan 1. Er zijn drie sprekers en tussendoor wordt fluit- en orgelmuziek ten gehore gebracht. De bijeenkomst is vrij toegankelijk en ook te volgen via YouTube (ga naar: Morgenster Waddinxveen). De presentatie is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het boek of in het thema, aanmelden via w.m.dekker@hotmail.com.

Het boek kost 14,50 euro en is via boekhandel Burger te koop. ISBN: 9789088972751.

Meer berichten