Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Ook mensen bij wie de beperking niet duidelijk is te zien, moeten kunnen meedoen in de samenleving.</p>

Ook mensen bij wie de beperking niet duidelijk is te zien, moeten kunnen meedoen in de samenleving.

(Foto: Steve Buissinne/Pixabay)

‘Samen met PGCZ aan tafel moet een automatisme zijn’

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Het Platform voor Gehandicapten en Chronisch Zieken (PGCZ) wil dat de gemeente snel werk maakt van een lokale inclusie-agenda. “Het volwaardig en toegankelijk meedoen aan de maatschappij moet in de genen komen”, aldus voorzitter Danny Rombouts. 

Hij zei dit vorige week tijdens een digitaal werkbezoek van het college en de gemeenteraad. Het PGCZ is in Waddinxveen de opvolger van PGW en startte dit jaar. Het platform heeft al een tijdje ervaring in Zuidplas. “Daar zitten we inmiddels aan tafel van allerlei lokale organisaties om mee te denken en te praten.”

Het platform streeft naar gelijkwaardigheid en toegankelijkheid in de samenleving voor mensen met een handicap en chronisch zieken, maar komt ook op voor de belangen van mantelzorgers. 

Bewustwording
Volgens Rachelle Stormbroek, lid van het bestuur dat uit vrijwilligers bestaat, is vooral bewustwording erg belangrijk. “Als mensen in een rolstoel zitten vanwege hun beperking is dat te zien, maar er zijn ook veel mensen waarvan de beperking niet te zien is. Wij willen laten zien hoe het is om met een beperking te leven en hoe anderen daar bij kunnen helpen.”

Denk bijvoorbeeld aan de toegankelijkheid van openbare ruimten. “Niet alleen wat betreft winkels, maar ook het openbaar vervoer. Daarin is Waddinxveen een stuk verder dan Zuidplas”, aldus Rombouts. 

Het platform wil graag in het voortraject van plannen betrokken worden. “Het moet een automatisme worden dat wij aan tafel zitten.”

Meer berichten