Windmolens: niet iedereen is fan.
Windmolens: niet iedereen is fan. Foto: WikimediaCommons/Rudolphous

Bommetje onder RES 1.0 gelegd

Algemeen 415 keer gelezen

Waddinxveen – Tegen- en voorstanders van windenergie zijn bij de Regionale Energie Opgave weer lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Daarmee is een bommetje gelegd onder RES 1.0, de Regionale Energiestrategie.

Door Erik van Leeuwen

Het plan voor de regionale energieopgave, waarin de regio duurzame energie moet opwekken, moet komende maand door de vijf gemeenteraden van Midden-Holland worden goedgekeurd.

Dat leek een formaliteit, omdat het erop leek dat iedereen kon leven met het voorstel van de regionale stuurgroep om in te zetten op zonne-energie; in eerste instantie op grote bedrijfsdaken en als daarmee de opgave niet wordt gehaald, zon op land.

Tot tevredenheid van vooral Zuidplas en alle VVD-fracties in Midden-Holland werd windenergie geparkeerd, maar in de afgelopen weken dienden de afzonderlijke gemeenteraden tal van nieuwe moties in. Voor- en tegenstanders van windenergie zitten elkaar daarbij in de haren. Er is ook een groep die denkt dat het vraagstuk niet kan worden opgelost zonder gebruik te maken van wind. 

De diverse moties over het inzetten van wind gaan van actief zoeken naar reservegebieden tot het per direct meenemen van windenergie in RES 1.0.

Dat gaat de VVD-fracties in de regio veel te ver. Zij dienden een motie in waarbij windenergie ook als ‘reserve’ uit het voorstel geschrapt moet worden.

Horizonvervuiling
Volgens de VVD is windenergie helemaal niet nodig. “We hebben al aan onze opgave voldaan en waarom aan deze horizonvervuiling doen?”, zei Ferry van Wijnen. Hij is fractievoorzitter van de VVD Zuidplas.

Ook zijn Waddinxveense VVD-collega Andrea van der Ploeg ziet niets in wind. “Waarom zouden we ons laten vastpinnen op wind? Als blijkt dat we het niet halen met zon alleen, dan kunnen we altijd in een latere versie van de RES wind in de plannen opnemen.”

Er zijn echter ook fracties die meteen met wind aan de slag willen. “De kosten voor alleen zon zijn anderhalf keer hoger dan een mix van zon en wind”, zei Lambert den Dekker, woordvoerder van de PCW in Waddinxveen, afgelopen week. Dat wordt bestreden door de VVD. Van Wijnen: “Dat is een onzinverhaal.”

Kostbare tijd
D66 in beide gemeenten vindt het heel normaal als wind meteen wordt meegenomen. “Om geen kostbare tijd te verliezen”, aldus Art-Jo Wittenberg van de D66-fractie in Waddinxveen.

In een commissie van de Waddinxveense gemeenteraad liet Halvard Jan Hettema (PvdA/GroenLinks) weten ‘één windturbine niet mooi te vinden, maar wel elf naast elkaar’. 

In Zuidplas is er een meerderheid tégen windenergie. “Daardoor kunnen we windturbines buiten de deur houden”, aldus Van Wijnen.

Het is niet duidelijk wat er gebeurt in Zuidplas als wind in de plannen van de RES 1.0 komen. Zowel de VVD in Waddinxveen als de VVD in Zuidplas overwegen dan tégen de RES te stemmen.

Achtergrond
In de regio is ervoor gekozen om in 2030 elf procent minder energie te verbruiken dan in 2014 en 1,05 TWh meer duurzame elektriciteit op te wekken dan in 2014. Om deze plannen te verwezenlijken is RES 1.0 opgetuigd.

De komende periode wordt bij elk van de samenwerkende overheden besloten over deze strategie.