Logo hartvanwaddinxveen.nl
Videostill: de aquawand wordt geplaatst.
Videostill: de aquawand wordt geplaatst. (Provincie Zuid-Holland)

Innovatieve bakken met waterplanten zorgen voor meer leven in de Gouwe

  •   keer gelezen

Regio - Om de biodiversiteit te vergroten in Zuid-Hollands vaarwater zoals in de Gouwe worden op diverse plekken groene aquawanden gecreëerd. Door een innovatief bedrijf uit Amsterdam, ReefSystems, zijn speciale plantenbakken bedacht; één onder water en één aan de wateroppervlakte waarin inheemse waterplanten worden geplaatst, vastgehouden met een biologisch afbreekbaar net dat de planten moet beschermen tegen uitspoeling.

De provincie installeert samen met de bedenker de plantenbakken op de kale, stalen damwanden van enkele vaarwegen om zo de biodiversiteit te vergroten. 

De waterplanten trekken namelijk insectenlarven, waterslakken en andere waterdiertjes aan. Dat trekt weer vissen aan. Bovendien kunnen zij schuilen tussen de planten en er zich voortplanten. De eerste bakken zijn inmiddels geplaatst in de Gouwe en aan de Otwegwetering in Boskoop.

De provincie was al langer op zoek naar oplossingen om de natuur in vaarwegen te versterken. 

Jeannette Baljeu (gedeputeerde, water): “We ontkomen niet aan de stalen damwanden in onze vaarwegen; anders brokkelt de kade af. Maar er kan niks op groeien, terwijl we tegelijk willen zorgen voor meer biodiversiteit in ons water.”

Meer berichten