De Waddinxveense Winterdijk.
De Waddinxveense Winterdijk. Foto: Ruben Habraken

Trapschade door grootvee aan dijken voorkomen

Algemeen 309 keer gelezen

Regio - Het Hoogheemraadschap van Rijnland en LTO Noord roepen veehouders op om grootvee van de dijk te houden. Dit kan onder andere door het spannen van schrikdraad op de kruin van de dijk. 

Aanleiding is dat er eerder discussie was over de onderhoudsplicht tussen Rijnland en grondeigenaren. Het ‘afzetten’ van de dijk is een eenvoudige maatregel om schade aan het buitentalud en de kruin te voorkomen.

Rijnland inspecteert jaarlijks alle dijken in het gebied. Dijkverbeteringen en het op hoogte brengen van een dijk voert Rijnland zelf uit omdat dat valt onder buitengewoon onderhoud. De grondeigenaar is zelf verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud.

Als de dijk onderhouden moet worden, of er is schade, schrijft Rijnland de eigenaar aan. In de brief staat welk onderhoud er uitgevoerd moet worden en binnen welke termijn. Na het verlopen van die termijn voert Rijnland een tweede inspectie uit. Als het onderhoud dan niet is uitgevoerd, of de schade niet is hersteld, start Rijnland een handhavingsprocedure.