Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: provincie Zuid-Holland

Ruim 24 miljoen euro extra voor versnellen woningbouw

  •   keer gelezen

Regio - De provincie stelt voor de komende twee jaar ruim 24 miljoen euro beschikbaar om de bouw van betaalbare woningen in Zuid-Holland te versnellen.

Anne Koning, gedeputeerde Wonen: “In Zuid-Holland is een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen. Met de nieuwe subsidieregeling ‘knelpuntenpot’ kunnen gemeenten een bijdrage vragen om het financiële tekort aan te vullen in projecten met sociale huur- en middenhuurwoningen. Ook onzelfstandige studentenwoningen komen in aanmerking. Voorwaarde is dat binnen twee jaar gestart wordt met de bouw. In 2021 is acht miljoen van de tien miljoen euro beschikbaar voor aanvragen.” 

Naast deze regeling komen er specifiek voor de regio’s Haaglanden en Holland Rijnland twee subsidieregelingen voor het versnellen van de bouw van sociale huurwoningen. 

Vliegende Brigade
De provincie werkt al twee jaar met de zogenoemde Vliegende Brigade, waarbij capaciteit en expertise geleverd wordt aan gemeenten om de planvorming van woningbouwprojecten te versnellen. Het Rijk ziet deze aanpak als voorbeeld voor andere provincies. Daarom hebben Zuid-Holland en de andere provincies extra middelen gekregen om de aanpak van de Vliegende Brigade uit te breiden.

Gemeenten kunnen in de nieuwe subsidieregeling Vliegende Brigade een aanvraag doen voor ondersteuning. In 2021 is drie miljoen van de 6,5 miljoen euro beschikbaar. 

Meer berichten