Afbeelding
Foto: archief
Ingezonden brief

‘Een energierekening van 25 euro per maand: het kan’

Ingezonden 282 keer gelezen

De laatste weken zie en hoor ik nogal wat verhalen in de media over het feit dat de energietransitie onbetaalbaar zou zijn. Kostenplaatjes van 30.000 tot 40.000 euro per woning worden genoemd. Ik neem aan dat dat de kosten zijn die gemaakt moeten worden voor aanleg van centrale voorzieningen, bijvoorbeeld een warmtenet. Het kan veel eenvoudiger en goedkoper, is mijn ervaring.

Wij hebben sinds 2010 een vrijstaande woning waarin we toen ongeveer 1200 m3 gas en 2500 kWu elektriciteit gebruikten met een energierekening van 135 euro per maand tegen de nu geldende prijzen. We hebben in 2012 twaalf PV-panelen van 240 Wattpiek geïnstalleerd om dat elektriciteitsgebruik volledig zelf op te wekken. 

In 2017 hebben we een hybride warmtepomp laten installeren en acht PV-panelen van 250 Wattpiek bij laten plaatsen om het extra elektriciteitsgebruik door de warmtepomp te dekken. Dat systeem werkt nu vier jaar naar alle tevredenheid. Bij het huidige prijsniveau zou dit complete pakket - inclusief subsidies - ruwweg een investering vergen van 10.000 euro, geïnstalleerd en wel. 

Ons gasverbruik nu is gemiddeld 450 m3, het elektriciteitsgebruik zo’n 3800 kWu per jaar. We hebben wat overcapaciteit aan PV en leveren per jaar nog zo’n 500 kWu terug aan het net. Met de huidige salderingsregeling betalen we nu 25 euro per maand aan het energiebedrijf en besparen dus per jaar ruim 1300 euro op onze energierekening. 

Het lijkt ons dus een prima investering, tenzij de salderingsregeling (snel) wordt afgeschaft. Met de besparing op ons gasverbruik van ruim 60 procent zitten we goed op schema voor 2030. 

Omschakelen bij het volgende vervangingsmoment van de hybride warmtepomp door een volledig elektrische moet tegen die tijd goed mogelijk en betaalbaar zijn, gezien de technologische ontwikkelingen die er gaande zijn en de spectaculaire prijsdalingen. Dan verwacht ik vrijwel zelfvoorzienend te kunnen worden door wat extra PV-panelen en een thuisbatterij om zonloze periodes te overbruggen. 

Overheidssteun in dit soort particuliere systemen is mijns inziens veel verstandiger en effectiever dan ons zuurverdiende belastinggeld op te stoken in kolen- en biomassacentrales.

  • Gert Konijn


Zoveel mensen, zoveel meningen  

Ingezonden brieven in Hart van Holland bevatten maximaal 350 woorden en moeten voorzien zijn van uw naam. 
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen te weigeren of in te korten.  

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van ingezonden brieven, 
zowel in de print- en onlineversie als op sociale media van Hart van Holland.