Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Bouwen, bouwen en nog meer bouwen, dat is wat Zuid-Holland de komende jaren te doen staat.</p>

Bouwen, bouwen en nog meer bouwen, dat is wat Zuid-Holland de komende jaren te doen staat.

(Foto: province)

Provincie Zuid-Holland zet in op sneller en slimmer bouwen

  •   keer gelezen

Regio - Versnel bouwprocedures, werf een minister voor Wonen, actualiseer het Bouwbesluit op duurzaamheid, creëer meer juridische mogelijkheden voor de provincie, regel een volledige stikstofvrijstelling voor de bouw en pas de verhuurdersheffing aan zodat wooncorporaties weer kunnen bouwen. Als de formateurs van het nieuwe kabinet dit allemaal meenemen, moet het volgens de provincie wel goed komen met de huizenbouw in Zuid-Holland.

In Nederland moeten vóór het jaar 2030 maar liefst één miljoen huizen worden bijgebouwd. Een vijfde van die opgave is neergelegd bij de provincie Zuid-Holland. Volgens de provincie wordt hier al volop gebouwd, zo’n 17.000 woningen per jaar.

Maar er is veel meer nodig om aan de enorme woningbehoefte te voldoen. Daarom heeft de provincie een lijst opgesteld met actiepunten die de snelheid van de bouw kunnen bevorderen. Niet gezegd dat dit alles oplost en de opgave moet ook door alle betrokken partijen samen uitgevoerd worden.

De actielijst van de provincie is dan ook niet alleen voor Den Haag bedoeld, maar voor alle betrokkenen die mee kunnen helpen aan een versnelling in de woningbouw. Volgens de provincie vraagt de enorme woningbehoefte om nieuwe manieren van bouwen, het versnellen van procedures en het lef hebben om te experimenteren. Ook alles wat te maken heeft met wonen, zoals bereikbaarheid en mobiliteit, spelen een rol.

De provincie zelf neemt het voortouw door een bijdrage te beloven uit de nieuwe provinciale subsidieregeling, ook zullen medewerkers vrijgemaakt worden om het aanvraagproces te verbeteren. Daarnaast heeft de provincie ideeën over het oplossen van personeelstekort bij gemeenten.

Meer berichten