Met de groei van Waddinxveen hopen de clubs te groeien in aantal jeugdleden.
Met de groei van Waddinxveen hopen de clubs te groeien in aantal jeugdleden. Foto: Erik van Leeuwen

Voetbalclubs storten zich op jong talent

Algemeen 622 keer gelezen

VOETBAL
Waddinxveen - Net uit de luiers en pas drie jaar? Het is voor kids die willen voetballen geen bezwaar. ASW en Be Fair bieden voetbaltraining voor de allerjongsten. “Belangrijk? Ja. Leuk? Ja.”

Erik van Leeuwen

Bij de één heet het kaboutervoetbal (Be Fair), bij de ander draagt het de naam ‘ministars’ (ASW). Doel en inzet is hetzelfde: vroeg kennismaken met de voetbalsport en de vereniging. Afgelopen zaterdag gaf ASW het startsein voor een serie trainingen van de ministars. 

“We hebben het eerder gedaan”, zegt Justin Sterk, hoofdtrainer van ASW en sterk betrokken bij de jeugdafdeling. “Het valt en staat echter met goede mensen. Die hebben we gevonden. Coördinator Amber de Boer heeft de opleiding sport en bewegen gedaan en werkt op een bso. Daarnaast hebben we een aantal andere leden bereid gevonden te helpen. Er zit ook een speler bij uit de selectie. Corona heeft veel ellende veroorzaakt, maar ook tot goede dingen geleid. Wij merken dat leden eerder aangeven iets te willen doen.”

Komende zaterdag start Be Fair het kaboutervoetbal weer op. “We doen dit al heel lang”, zegt coördinator Patrick Krins. “Oudere teamgenoten van mij zijn er ooit mee begonnen. Ik heb het op een gegeven moment overgenomen.”

Bij ASW vallen alle kinderen tot zeven jaar onder de ministars. “Vanaf zeven jaar gaan ze competitie spelen”, zegt Sterk. Bij Be Fair hebben ze een extra laag tussen de kabouters (3, 4, 5 jaar): de voetbalacademie. Krins: “Het is het voortraject van het competitievoetbal. Ze komen daarna in de ‘onder acht’. De oude F-jes zeg maar.”

“We zien dat een groot aantal kinderen doorstroomt naar de oudere leeftijdsgroepen”, weet Krins uit ervaring. “Dat is fijn voor de club, maar je moet het meer zien als extra activiteit. Het is ook gratis. Het is een half uurtje per week.”

Zo zit ook ASW in de wedstrijd. Sterk: “We zijn bezig ASW goed op de kaart te zetten en daar is dit onderdeel van. We hebben als sportclub ook een maatschappelijke rol: het stimuleren dat kinderen meer bewegen. Dat is nu zeer actueel. Of ze lid worden, zien we later wel. Natuurlijk hopen we dat, maar we willen kinderen en ouders vooral een goed gevoel bezorgen.” Ook bij ASW is meedoen gratis.

Kun je kinderen van drie en vier voetballen leren? “Ja hoor”, zegt Krins. “We doen veel dribbeloefeningen en afwerken op doel, want scoren vindt ieder kind top. Ze moeten in extase verkeren bij de einde van de training.” 

“Het gaat om het plezier”, vult Sterk aan. Krins: “Je hebt kids die fanatiek meedoen, maar ook die grassprietjes aan het tellen zijn. De concentratieboog is beperkt.”

Normaal gesproken komen ouders mee het sportpark op, maar vanwege de coronamaatregelen is dat niet toegestaan. De clubs hebben daar hun oplossingen voor. “We hebben veel meer begeleiding dan eerst. Normaal één trainer op maximaal vijf, zes kinderen, nu één op drie, vier”, vertelt Krins. “Met ASW trainen we op het trainingsveldje aan de kant van het zwembad. Ouders kunnen vanaf het hek kijken”, zegt Sterk. “We zorgen ook voor een thermoskan met koffie.”