Na sluiting van de stembureaus werd er volop geteld, ook in het gemeentehuis van Waddinxveen. (foto: Marlies de Baare)
Na sluiting van de stembureaus werd er volop geteld, ook in het gemeentehuis van Waddinxveen. (foto: Marlies de Baare)

Waddinxveners stemmen ook VVD

Algemeen 424 keer gelezen

Waddinxveen - In navolging van de landelijke trend is ook in Waddinxveen massaal op de VVD gestemd. Volgens de voorlopige uitslag gingen ruim 4.400 stemmen naar die partij in de Tweede Kamer. D66 werd, ook in lijn met wat landelijk te zien was, in Waddinxveen de tweede partij met 2154 stemmen. De PVV volgde hierna met 1824 stemmen.

Dit waren de eerste cijfers die de gemeente Waddinxveen woensdagavond 17 maart kon geven. Toen waren nog lang niet alle stemmen in alle gemeenten van Nederland geteld.

Het opkomstpercentage in Waddinxveen was ook hoog met 82,67 procent. Van de 22.877 mensen die waren opgeroepen om te komen stemmen, zijn er 18.912 daadwerkelijk het stemhokje ingegaan.

Wat opvalt in Waddinxveen is dat de Christen Unie meer stemmen heeft gekregen dan het CDA en dat de SGP vervolgens als goede zesde is geëindigd met 1544 stemmen.

Ook Forum voor Democratie kon op stemmen uit Waddinxveen rekenen. In totaal gingen 981 inwoners voor deze partij en 616 gaven hun stem aan de partij van Joost Eerdmans van Ja21. Van de kleine splinterpartijen kreeg Volt in Waddinxveen de meeste stemmen (266).

In Waddinxveen deden 17 locaties dienst als stembureau. In De Morgenster werden de meeste stemmen uitgebracht en daarna in het gemeentehuis. Stemmen per brief deden 1957
70-plussers van Waddinxveen.

Vanwege corona waren de Tweede Kamerverkiezingen uitgesmeerd over drie dagen. Mensen met een kwetsbare gezondheid kregen op deze manier de mogelijkheid om vervroegd te stemmen waardoor drukte vermeden kon worden.

De stemmen die al op maandag en dinsdag waren uitgebracht (ook per post), mochten woensdag 19 maart al vóór 21.00 uur geteld worden. In Waddinxveen werd dan ook al vanaf 9.00 uur in de ochtend in sporthal De Dreef fanatiek geteld. De uitslagen van deze stemmen werden overigens pas na 21.00 uur, samen met alle andere stemmen, op 19 maart kenbaar gemaakt.