Afbeelding
Ingezonden brief

‘Energietransitie: voorthollen als een blind paard’

Ingezonden 309 keer gelezen

Met de ingezonden brief in HvH van 24 februari over de energiestrategie kan ik volledig instemmen. Ik wil er nog iets aan toevoegen. Eerst de mondiale situatie in een wat bredere context plaatsen. 

De opwarming van de aarde begon circa 12.000 jaar geleden met het eindigen van het laatste glaciaal (er zijn er daarvoor vele geweest). Het huidige interglaciaal kan volgende week afgelopen zijn maar kan ook nog duizenden jaren voortduren. We weten het niet. In het laatste geval zal de mondiale temperatuur blijven stijgen, of we dat nu leuk vinden of niet. Kunnen we of hoeven we dus niets te doen? Natuurlijk wel. 

Twee belangrijke redenen om te handelen: door de uitstoot van CO2 wordt de temperatuurstijging versterkt en de voorraden fossiele brandstoffen zijn niet onbeperkt. Een paar feiten op een rij. Nederland gebruikt zo’n 3000 petajoule energie per jaar. Dat geldt voor alle huishoudens, het bedrijfsleven en de nutsvoorzieningen. Om die energie op te wekken met wind en zon is ruim meer dan de helft van het totale Nederlandse gebied nodig. Voor zogenaamde achtervang blijven toch energiecentrales nodig. 

De landen om ons heen (België en Duitsland) investeren juist in de uitbreiding van hun gasnetten en zullen dus meer gas gaan gebruiken. De bijdrage van Nederland aan de mondiale uitstoot van CO2 is 0,5 procent. Het Nederlandse klimaatbeleid zou - volgens het Klimaatakkoord - in het gunstigste geval leiden tot een mogelijke temperatuurdaling in 2100 van 0,0000450 C. Verwaarloosbaar dus. 

De lobbyisten van een aantal grote bedrijven en bepaalde politieke groeperingen is het gelukt om kernenergie en waterstof buiten beeld te houden. Beide energiebronnen kunnen aardgas, kolen en olie vervangen tegen aanmerkelijk lagere kosten. 

Het huidige aardgasnet kan met relatief weinig kosten geschikt worden gemaakt voor het transport van waterstof. In plaats van ons land en de Noordzee vol te plempen met zonnepanelen en windmolens zouden we vol moeten inzetten op moderne kernenergie en waterstof.

  • H. Busser

Ingezonden brieven in Hart van Holland bevatten maximaal 350 woorden en moeten voorzien zijn van uw naam. 
De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen te weigeren of in te korten. 

Redactie en uitgever zijn niet aansprakelijk voor de inhoud van ingezonden brieven, 
zowel in de print- en onlineversie als op sociale media van Hart van Holland.