Ontwikkeling Triangel.
Ontwikkeling Triangel. Foto: archief

Niet méér sociale huurwoningen in nieuwbouwwijk Triangel

Algemeen 1.536 keer gelezen

Waddinxveen - Er komen geen sociale huurwoningen in Triangel Zuid-Oost. De gemeente zegt dat het contractueel en ook financieel niet mogelijk is om af te wijken van het woonprogramma van honderd woningen in de middenhuur.

Door Erik van Leeuwen

CDA-raadslid Frans Schwiebbe had gevraagd aan het college om te kijken naar een andere verdeling van typen woningen in het deelplan G3.

Het plan voor Triangel Zuid-Oost omvat honderd woningen die verspreid over twee gebouwen worden gebouwd. Het college koos ervoor om woningen te realiseren in de categorie middeldure huur. Schwiebbe wilde een verdeling die ‘meer recht zou doen aan de enorme behoefte van sociale woningen’. 

Het college zegt in een antwoord dat het niet mogelijk is om van middeldure huur, sociale huur te maken. “We hebben contractuele afspraken gemaakt met GEM Triangel.” 

De rechten komen voor vijftig procent toe aan de gemeente en voor vijftig procent toe aan een ontwikkelende partij. “Uitkomst van een gesprek met mede-aandeelhouder BPD was dat honderd woningen in de middeldure huur worden gerealiseerd. Omdat er juist een grote vraag bestaat naar dit segment heeft het college vanuit deze situatie gekozen voor deze typen woningen.”

Mix
Ook een mix van vijftig middeldure huur- en vijftig sociale huurwoningen is volgens het college niet haalbaar. “Alleen een variant met vijftig sociale huurwoningen en vijftig vrije sectorwoningen is financieel haalbaar.” Het college vindt dat echter minder goed bij de woonvisie passen.

Schwiebbe (CDA) zegt teleurgesteld te zijn. “We doen als gemeente veel te weinig voor onze jonge inwoners die een eigen huis willen. Kopen is niet te doen, huren is vanwege het beperkte aanbod onbereikbaar voor velen.” 

De situatie in Triangel is Schwiebbe al lang een doorn in het oog. Hij noemde de wijk eerder al ‘yuppie’-wijk. Het college zegt vast te zitten aan afspraken die een kleine tien jaar geleden werden gemaakt voor Triangel. Heel sporadisch lukt het om ‘in te breken’ in het destijds overeengekomen woningbouwprogramma.