Nieuwe columnist Willem Maarten Dekker.
Nieuwe columnist Willem Maarten Dekker. Foto: Clips Fotografie | Jan van Woerden
Maak kennis

De nieuwe columnist van Hart van Holland

Algemeen 1.769 keer gelezen

Waddinxveen - De 44-jarige Willem Maarten Dekker neemt vanaf 17 maart regelmatig de pen ter hand om in Hart van Holland zijn mening te ventileren over actuele zaken, zowel regionaal als landelijk. Maak kennis met de nieuwe columnist.

Nicole Lamers 

Willem Maarten Dekker is sinds zeven jaar als predikant verbonden aan De Morgenster in Waddinxveen, maar belooft zeker niet te gaan prediken in de krant. “Ik probeer aan te knopen bij actuele discussies en heb de naam ook met humor te kunnen schrijven, dus laten we hopen dat ik de lezers van Hart van Holland ook regelmatig aan het lachen krijg.” 

Een pittige opdracht die Dekker met zichzelf is aangegaan en vervolgens een balletje heeft opgegooid bij de redactie van Hart van Holland. “Afgesproken is dat ik over alles mag schrijven”, klinkt het bijna opgelucht. De dominee heeft niet voor niets bewust gekozen voor een blad zonder christelijke signatuur. 

Bij eerdere columns die hij schreef bij bladen als De Nieuwe Koers was die link er wel. Een gemeentelid tipte hem eens een lijntje uit te gooien bij Hart van Holland; direct zag hij de uitdaging om ook in het directe veld buiten de kerk discussies aan te gaan of aan te zwengelen. 

“Ik zal ongetwijfeld ook wel eens als christen iets schrijven, maar dan meer om tegenstellingen in de samenleving neer te zetten. Er lijken steeds meer groepen tegenover elkaar te staan en dan heb ik het niet alleen over gelovigen en niet-gelovigen, maar ook over traditioneel en modern. Nu heb je bijvoorbeeld de wappies (mensen die de ernst van het coronavirus ontkennen) en de niet-wappies.” 

Paplepel
Dekker houdt van schrijven; hij heeft enkele boeken op zijn naam staan. Het leven in een pastorie is hem met de paplepel ingegoten. Ook zijn vader was predikant.

Had hij wel de keuze om voor een ander beroep te kiezen? “Ja, zeker wel. Toen ik een jaar of 16 was, wist ik niet goed wat ik met het geloof aan moest. Ik ging theologie studeren om te onderzoeken wat het nog kan betekenen in deze tijd. Gaandeweg voelde ik mij geroepen predikant te worden.”


Willem Maarten Dekker is getrouwd - zijn vrouw is ook predikant - en heeft vier kinderen, variërend in leeftijd van 3 tot en met 16 jaar. Het gezin woont in de wijk Zuidplas.