Discussie over dorpse veiligheid: ‘Politie moet hier meer zichtbaar zijn’
Logo hartvanwaddinxveen.nl
Foto: Politie

Discussie over dorpse veiligheid: ‘Politie moet hier meer zichtbaar zijn’

  •   keer gelezen

Waddinxveen - De politie in Waddinxveen moet zichtbaarder worden op straat en moet eerder in gesprek gaan met jongeren die voor overlast zorgen.

Erik van Leeuwen

Dat zei Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) tijdens een digitaal bezoek aan de lokale Waddinxveense afdeling van de partij op dinsdag 23 februari.

Van Dam, die vooral bekendheid kreeg door zijn voorzitterschap van de commissie die de toeslagenaffaire onderzocht, voert net als de andere (kandidaat-)Tweede Kamerleden vanwege corona een hele andere verkiezingscampagne dan zij gewend zijn.

“Het is aanpassen, want normaal gesproken hadden we elkaar in een zaal ergens in Waddinxveen ontmoet. Ik mis zelf vooral het flyeren en het ‘on tour zijn’ met de verkiezingsbus. Ik haat en houd van die bus, maar die bus is wel onlosmakelijk verbonden aan de verkiezingscampagne.”

Van Dam ging met de Waddinxveense CDA’ers in discussie over dorpse veiligheid. Zijn boodschap was duidelijk: de manier waarop over die veiligheid wordt gedacht moet fundamenteel veranderen. Het meest concrete voorbeeld dat hij gaf is de inzetbaarheid van de politie. 

‘Log’
Van Dam is van mening dat de omvorming naar één landelijke eenheid een log apparaat heeft gemaakt van de politie, die hierdoor weinig effectief is. “Het aantal agenten dat we in dit land hebben, is nog nooit zo hoog geweest. Door de vorming van de nationale politie is een robuuste organisatie veranderd in een soort uitzendbureau. Er zijn meer agenten bezig met administratie dan dat er op straat lopen. Hoeveel keer kom je nu in Waddinxveen een politieagent of -auto tegen? Zelden, is het antwoord.”

Van Dam vindt dat er veel meer capaciteit naar de basisteams moet. De politie moet voor de burger veel zichtbaarder worden. “Teveel agenten zitten achter het bureau. Wij moeten agenten hebben die de mensen in de wijk kennen en andersom.” 

Van Dam begrijpt de roep om meer politiebureaus - in Zuidplas - maar denkt niet dat de oplossing in bakstenen zit. “Als je nu ‘s avonds op het Waddinxveense politiebureau aanbelt, zitten er maar een paar agenten. Dat aantal moet omhoog. Er moet meer capaciteit bij.” 

Ook pleit Van Dam voor een gerichte aanpak van overlast door jongeren. “Ga in gesprek met ze als er lachgas gevonden wordt.”

Meer berichten