Windturbines bij Doelwijk.
Windturbines bij Doelwijk. Foto: Erik van Leeuwen

Het moet vooral van Waddinxveen komen

Algemeen 393 keer gelezen

Waddinxveen – Als er een goede compensatie tegenover staat dan valt er voor Waddinxveen te praten over een groter ‘Waddinxveens’ aandeel in de regionale energieopgave. Dat zei wethouder Brigitte Leferink donderdag tijdens een regiobijeenkomst van de Regionale Energie Strategie (RES).

Hoeveel en in welke vorm die compensatie zou moeten zijn, zei Leferink er niet bij. Ook liet zij in het midden hoeveel energie Waddinxveen bereid is om op te wekken. De regio moet voor 2030 in totaal 1567 terajoule aan hernieuwbare energie produceren. Voorlopig wordt, in afwachting van nieuwe technologische ontwikkelingen, ingezet op wind- en zonne-energie.

Politieke (on)wil
Tegelijkertijd met Waddinxveen gaf ook Jan Verbeek, wethouder van Zuidplas, aan dat zijn gemeente open staat om meer te doen dan het eigen aandeel. Waddinxveen en Zuidplas lijken zich daarmee neer te leggen bij een bescheiden rol van de andere drie ‘partners’ in de RES. In die gemeenten is de mogelijkheid er niet om hernieuwde energie op te weken, of ontbreekt de politieke wil.

Krimpenerwaard, Bodegraven-Reeuwijk en Gouda kijken daarom vooral naar Zuidplas en Waddinxveen, waar in hun ogen de ruimte is om wind- en zonne-energie in te passen. Tijdens de regiobijeenkomst, die alleen toegankelijk was voor staten- en raadsleden, maakte de drie gemeenten duidelijk dat zij voor de regionale opgave vooral over de grens kijken.

Zo ziet Bodegraven-Reeuwijk alleen kansen voor windturbines langs de A12 en sluit Gouda uit dat het een grote rol kan spelen bij de energieopwekking. “We zijn volgebouwd en er is hier geen plaats voor windturbines of zonneparken”, zei wethouder Hilde Niezen.

Krimpenerwaard heeft windenergie ‘ingetekend’ langs de N210, maar wethouder Jan Vente zei daar ook meteen bij dat het college daarin verder gaat dan de gemeenteraad. Door Waddinxveense gemeenteraadsleden werd verrast gereageerd op de toezegging van Leferink om Waddinxveen een grotere hap uit de taart te laten nemen. De VVD liet weten ‘not amused’ te zijn. “Hiermee zet zij de deur wagenwijd open.”

In Waddinxveen voelt men de bui al hangen. Veel zogenaamde zoekgebieden zijn geconcentreerd rond het Gouwedorp. Daarin is ook een prominente plek voor windturbines. Die worden bij voorbaat niet afgezworen door de Waddinxveense raad, maar het beeld is wel dat men heel voorzichtig wil zijn met plaatsing. 

De Waddinxveense raad verwacht van de regio dat het een evenredig deel voor haar rekening neemt en niet alleen Zuidplas en Waddinxveen laat opdraaien voor de energieopdracht van het Rijk. “We mogen best harder met onze vuist op tafel slaan, anders lijkt het dat we het braafste jongen van de klas zijn”, aldus Raymond Boer (VVD).

Geen veto’s
Er is in de raad ook irritatie over gemeenten die bij voorbaat al windenergie uitsluiten, zoals Zuidplas dat doet. “Het moet afgelopen zijn met veto’s”, zei PvdA/GroenLinks-raadslid Halvard Jan Hettema vorige week dinsdag tijdens een speciale raadsbijeenkomst.

Bij de vijf gemeenteraden is een duidelijke voorkeur waar de energie moet worden opgewekt: op bedrijventerreinen en langs de grote (snel)wegen. Daarbij komt niet elk bedrijventerrein in aanmerking voor een windturbine op de hoek, omdat het te dicht bij de bebouwde kom is, zo is de Waddinxveense gemeenteraad van mening. 

Binnen Waddinxveen bestaan ook grote verschillen hoe de energieopgave moet worden gerealiseerd. Zo lijkt D66 weinig moeite te hebben met windturbines en is dat voor de VVD duidelijk een brug te ver. “Misschien zijn we wel beter af met minder grote windturbines dan twaalf kleinere. Dat moeten we goed bekijken”, aldus D66-woordvoerder Art-Jo Wittenberg.