Actie in Triangel gestart voor aanschaf defibrillator
Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>Een AED bij het sportcomplex van Korbis.</p>

Een AED bij het sportcomplex van Korbis.

(Foto: archief)

Actie in Triangel gestart voor aanschaf defibrillator

  •   keer gelezen

Waddinxveen - Pieter Foekens, bewoner van de Triangel in Waddinxveen, is een actie gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van een automatische externe defibrillator (AED) in de buurt. 

Een defibrillator wordt ingezet in geval van ernstige hartritmestoornissen of een hartstilstand. Het apparaat geeft een elektrische schok af, waardoor het hart van het bewusteloze slachtoffer weer kan gaan kloppen of in een normaal ritme komt.

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand, buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn er in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn.

Foekens: ‘’In de Triangel zorgen buren voor elkaar. Door geld op te halen voor een AED kunnen we misschien levens redden. Door allemaal een kleine bijdrage te doen wordt het mogelijk samen een AED aan te schaffen.” Inmiddels is al ruim duizend euro ingezameld via buurtaed.nl (www.buurtaed.nl Egelantier 2742 Waddinxveen).

Via buurtaed.nl is ook te zien op welke plekken in Waddinxveen inmiddels nog meer een AED hangt. De actie van Foekens wordt gesteund door Samen Triangel en Wijkplatform Zuidplas-Triangel.

Meer berichten