Logo hartvanwaddinxveen.nl
<p>De huurflats voor jongeren vlakbij station Triangel zijn inmiddels al lang opgeleverd.</p>

De huurflats voor jongeren vlakbij station Triangel zijn inmiddels al lang opgeleverd.

(Foto: Hart van Holland)

CDA is voorstander van sociale huur in Triangel Zuid-Oost

  •   keer gelezen

Waddinxveen – Het CDA wil dat het college het woningprogramma voor het nieuwe deelplan Triangel Zuid-Oost aanpast. De partij wil een verdeling die recht doet aan de grote behoefte naar sociale woningen.

Het plan voor Triangel Zuid-Oost omvat honderd appartementen die verspreid over twee gebouwen (één met een gemengde bestemming) worden gebouwd. Het college heeft gekozen om woningen te realiseren in de categorie middeldure huur. Het zegt dat het plan daarmee past binnen de woonvisie.

Het CDA denkt echter dat er momenteel veel meer behoefte is aan sociale huurwoningen. “De vraag naar dat soort woningen is enorm”, meent CDA-raadslid Frans Schwiebbe, die daarbij wijst naar de vele aanvragen voor sociale huurappartementen in Parkhoven in de wijk. 

Voor de 28 appartementen kreeg Woonpartners Midden-Holland 850 aanmeldingen binnen. “Starters hebben daardoor helemaal weinig kans omdat doorstromende 55-plussers voorrang krijgen.” 

Behoefte
Het CDA ziet volgens Schwiebbe graag dat er een andere categorie-indeling voor Triangel Zuid-Oost wordt toegepast. “Eentje die meer recht doet aan de woonvisie, maar ook aan de huidige woningbehoefte.” In Triangel is amper acht procent een sociale huurwoning. Schwiebbe: “Het gaat mij niet om percentages, wel om de behoefte.”

Daarom stelt hij dan ook voor de honderd middeldure huurwoningen in te ruilen voor sociale huurwoningen. “Dit is een eigen project van de gemeente. We kunnen hier dus aan sleutelen. Laten we dat dan ook doen. Het is voor starters vrijwel onmogelijk om een woning te kopen. De laagste koopprijs in Waddinxveen ligt op 258.000 euro. Dat is voor veel starters niet op te brengen.”

Schwiebbe erkent dat er ook middeldure huurwoningen nodig zijn. “De starters hebben hulp nodig, want in die groep is de woningnood het hoogst.”

Vandaar zijn voorstel om middeldure huur te vervangen voor sociale huurappartementen. “Als het financieel echt niet verantwoord is ga dan voor een mix van 50 sociaal en 50 middeldure huur”, is zijn boodschap aan het college.

Meer berichten